Vier Afro-ragebollen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De vier Afro-ragebollen wapperen ritmisch heen en weer. De intro-maten van Can you feel it van The Jacksons zijn al voldoende om het publiek van het pluche te krijgen. De degelijke schouwburg van Alkmaar is binnen vijftien seconden getransformeerd tot een roerige funky soultent.
Na het succes van Big, Black & Beautiful (met onder meer Lucretia van der Vloot) heeft Bos Theaterproducties nu vier zwarte mannelijke stemmen bij elkaar gezocht voor een avondje soulmuziek. Bij de audities werd niet alleen op zang geselecteerd, maar ook op beweging. Dat is wat lastig voor zwaargewicht Bryan B (The Voice), maar waar de drie anderen voluit draaien en springen, heeft hij aan een simpel pasje links en rechts voldoende om hetzelfde opzwepende effect te sorteren.
Het is een ijzersterk kwartet in een door Jan Aarntzen uitbundig aangeklede show. De stemmen vloeien mooi in elkaar over, van de heldere falset voor het Earth, Wind and Fire materiaal tot rauwe strotten voor James Brown. Naast Bryan B staan David Gonçalves en Ruben Heerenveen bol van de erotiek en heeft Omri Tindal (van de groep Delighted) het hoogste Michael Jackson-gehalte (van voor zijn operaties). De band onder leiding van Iwan van Hetten, die zijn ervaring met Sister Sledge meebrengt en de soul uit alle poriën laat stromen, schiet de hele avond met scherp.
De zwarte Amerikaanse soulmuziek (waarvan de tentakels tot disco reiken) lijkt van een betonnen vloer een trampoline te kunnen maken. Alle groten komen langs, van Marvin Gaye tot Prince en natuurlijk de echte Motowngroepen als de Four Tops en de Temptations. Party time zonder een wanklank.

****
Soul Brothers, muzikale leiding: Iwan van Hetten, regie: Arjan Schoolderman, De Vest Alkmaar 22 december. Tournee t/m eind april.