Vrolijk deprimerende liederen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Bij een van de eerste voorstellingen van Maarten van Roozendaal waren twee betalende bezoekers in het Groningse zaaltje. Achteraf bleek een van die twee ook nog de jas van Van Roozendaal uit de foyer te hebben meegenomen.
Een tweekoppig publiek was twintig jaar geleden wel erg extreem, maar dertig of veertig mensen in de zaal was in die tijd voor Van Roozendaal meer regel dan uitzondering. De zanger-pianist, met gekruiste benen en de hand regelmatig door het haar, bespeelt inmiddels de goed gevulde grote zalen, maar eigenlijk heeft hij heimwee naar het kleinschalige. Na het overvolle podium afgelopen zomer op De Parade (ode aan Orkater) en het geweldige programma ‘En noem het maar vrienden’ van vorig seizoen heeft hij nu gekozen voor een solo waarin hij het publiek op schoot neemt, want ‘als ik niet oppas sta ik strakjes ook nog in een musical.’ Hij speelt deze serie vooral buiten de Randstad, maar zijn grote huistheater in Amsterdam, kon hij niet overslaan.
Uit de 140 nummers die Van Roozendaal heeft geschreven maakt hij een voor elke avond wisselende selectie, waarbij de nadruk in De Kleine Komedie kwam te liggen op zijn specialiteit: het vrolijk deprimerende lied, waarin de schrammen en littekens op de menselijke ziel worden bezongen. Over relaties, die door drank en vage beloftes overeind worden gehouden; over mensen die consequent de verkeerde weg inslaan. Van Roozendaal kan met zijn inktzwarte pen de nutteloosheid van het bestaan feilloos beschrijven en de lachwekkende manier waarop mensen toch enige zin aan het leven proberen te geven door zich vast te klampen aan een godsdienstig of een onduidelijke ideologie. Maar toch kan hij zelf ook verdrinken in de schoonheid van de lente of een nevelige lucht in het Verre Oosten. Met een stem waar de liefde en soms de wanhoop vanaf druipt en expressionistisch pianospel.
De bonus van dit programma is dat Van Roozendaal zich ook heeft ontpopt tot een innemende stand up comedian, met prachtige verhalen over Ramses Shaffy en de samenwerking met schrijfster Manon Uphoff.
Het volgende programma met het vertrouwde geluid van gitarist Marcel de Groot en bassist Egon Kracht staat gelukkig al in de steigers, maar deze fijnzinnig-overweldigende soloronde is een niet te missen parel aan de Roozendaal-kroon.

****
Maarten van Roozendaal Zonder Vrienden, De Kleine Komedie Amsterdam 29 september, aldaar t/m zaterdag. Tournee tot begin februari. www.kikproductions.nl