Vrolijke slapstickgozers


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: Volkskrant

Rooyackers, Kamps & Kamp 4. Hummelinck Stuurman Producties
****

Eind februari kukelde Jim Bakkum met zijn Grease-auto in de orkestbak en kon bijna twee maanden niet spelen. Een maand voor dat ongeluk nam cabarettrio Rooyackers, Kamps & Kamps een alternatief einde op voor de tv-uitzending van hun theatershow Rooyackers, Kamps & Kamps 4, waarbij zij met een maf autootje het publiek inrijden. In een van de leuke extra’s bij de dvd zien we hoe de technicus een balk met twee koplampen op een glijbaan monteert, die vervolgens de zaal in wordt gejaagd. De toeschouwers op de eerste rijen wordt verzocht om angstig te kijken alsof ze dood gaan, maar een ‘verstilde berusting’ is ook goed.
Het autootje (op de site www.rooyackerskampsenkamps.nl als bouwplaat te downloaden) speelt een belangrijkje rol in het programma, dat de vorm heeft van een roadmovie. Het trio speelt een groep komieken die uit handen van de politie probeert te blijven, omdat het illegaal is om grappen te maken. In het mini-autootje hebben de twee voorste reizigers de neuzen tegen de voorruit gedrukt, terwijl numer drie als een volleerde Houdini achterin is gepropt.
Drie vrolijke gozers in de cabaretspeeltuin. En dat is ook te zien aan een toegevoegde slapstick Villa Achterwerk uitzending, waarin het autootje wordt gepresenteerd. Je krijgt op het eerste gezicht de indruk dat RK&K maar wat aan rotzooit, maar je kunt alleen deze flitsende intelligente ongein maken als je werkelijk wat in je mars hebt.