Vrouwen maken de dienst uit op Amaluna


Geplaatst in Theaterrecensies op .

FERNAND RAINVILLE, DIANE PAULUS, SCOTT PASK, MEREDITH CARON, BOB & BILL, JACQUES BOUCHER, MATTHIEU LARIVEE, KAROLE ARMITAGE, DEBRA BROWN, CAITLAN MAGGS, ROB BOLLINGER, FRED GERARD, PATRICIA RUEL, ELENI URANIS, RANDY WEINER

21435__DSC9797_ORIGINAL

Amaluna door Cirque du Soleil, Amsterdam 17 maar t/m 24 april. P2 naast de Amsterdam Arena.

Amaluna is een mysterieus godeneiland, waar vrouwen de dienst uitmaken en waar het levensritme wordt bepaald door de cyclus van de maan. Het kleurrijke eiland vormt het decor van de nieuwste voorstelling van Cirque du Soleil die eind vorig jaar al in Brussel te zien was. Naast een fenomenale jongleur en een multi-inzetbare Chinese vlieggroep domineren de vrouwen ook in de cast van Amaluna. Helaas is de Braziliaanse vrouwelijke clown een gruwelijke misser, het toppunt van flauwiteiten. Maar er zijn drie vrouwelijke elementen die deze castingblunder volkomen compenseren, waardoor ook deze Soleil-show – 20 jaar na hun Amsterdamse debuut met Saltimbanco – gezien moet worden door liefhebbers van het glamoureuze theatercircus.

1. De band. In het verleden dreigde de muziek van Soleil nog wel eens te verdrinken in doelloze zweverigheid. Daar is in Amaluna absoluut geen sprake van. De cello, sax, twee gitaren, Hofner violin bas, dubbele percussie en de twee zangeressen met rauwe operastemmen dienen maar één doel: snoeiharde en puntgave rock, die zelfs de iets mindere acrobatiek tot een genot maken.

2. De Chinees-Zwitserse balanceerkunstenaar Lili Chao Rigolo. Een klein bamboestokje op een iets groter bamboestokje laten balanceren is nog wel te doen. Maar het wordt bijna krankzinnig als er vervolgens nog een dozijn steeds grotere stokken links/rechts op wordt geplaatst tot er compositie ontstaat die doet denken aan een skelet van een mammoet. Je zit bijna tien minuten te kijken naar een supergeconcentreerde, muzikaal ritmisch ademende vrouw die haar zen-kunstwerk ook weer met een minuscule beweging in één klap afbreekt .

3. Iulia Mykhailova uit Ukraïne als Miranda, die als dochter van de godin Prospéra de reis naar volwassenheid maakt. Haar spektakelstuk speelt zich af in een grote ronde waterbak. Het attribuut is niet volkomen nieuw – Soleil heeft de bak ook al eens gebruikt in de erotische Las Vegas show Zumanity – maar het past hier perfect in de eiland-setting van Amaluna. Het is olympisch waterballet.