Wat geweest is, is geweest


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Boudewijn de Groot: Wat geweest is, is geweest. Universal.
***
Wat weer direct opvalt als een keurig chronologisch overzicht van de loopbaan van Boudewijn de Groot voorbij komt is toch de lyrische kaalheid in het Lennaert Nijgh-loze tijdperk. Op Jimmy na, als De Groot zelf een po√ętische periode doormaakt (‘Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood’), is het toch behelpen met de tekstdichters die De Groot te hulp zijn geschoten. Het ludieke, filosofische idioom van Nijgh is een hechte peiler onder de hits van De Groot.
De dvd begint met vijf liedjes uit het door Rob Touber (met veel etalagepoppen als decor) geregisseerde VPRO-programma Hee Boudewijn uit 1966. De Groot is zo beschaafd, zo netjes. Zelfs als de Amerikaanse president op zijn nummer wordt gezet, worden de beleefde omgangsvormen niet uit het oog verloren. In Er komen andere tijden, een vertaling van Dylans The times they are a-changing probeert De Groot wel wat volks en kordaat te klinken, maar het lukt niet. Vanaf de psychedelische periode schiet het niveau omhoog. Dan produceert Boudewijn de Groot het unieke geluid waardoor hij een muziek-icoon is geworden.
Het leukste stuk op de dvd (die irritant beknopt en lamlendig onzorgvuldig is gedocumenteerd) is Naast jou, een duet met Jan Rot in Paradiso uit 1997. De twee heren voeren een ongedwongen homo-erotisch toneelstukje op, terwijl het publiek zichtbaar geniet.
De dvd laat mooi zien dat jongerenprogramma’s als De Waauw Show (KRO) en Moef Gaga (AVRO) de artiesten in de loop van de jaren sneller en kleurrijker in beeld brengen.