Met pruik: een open, jongensachtig koppie. Zonder pruik: een ‘kom-maar-op’ kop, waar het leven overheen is gegaan.
Toen Marc-Marie Huijbregts, bij het grote televisiepubliek bekend geworden als panellid van Dit was het nieuws en als wekelijkse sidekick van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door, een tijdje geleden zijn pruik afdeed, zat daar een andere man. Niet alleen voor het publiek, dat Huijbregts de afgelopen tien jaar met die volle, vrolijke kop met haar had leren kennen, maar ook voor de cabaretier zelf. In zijn nieuwe programma vertelt hij hoe hij die metamorfose zelf heeft ondergaan.
Hij opent met de pruik op zijn hoofd, gezeten aan een schrijftafel met een Arabisch theekannetje. Hij zet de ‘cavia’ op het hoofd van een paspop, die het lange gewaad draagt uit de vorige show van Huijbregts, en zingt ‘Ik ben wat ik ben.’ Anderhalf uur later zingt hij met het pathos van een operazanger een Engelstalige variant op dat lied, waarmee Huijbregts aangeeft dat hij volkomen tevreden is met zichzelf en met zijn leven. Hij begon als jochie dat door iedereen voor een meisje werd aangezien, daarna was hij een dik jongetje, vervolgens was hij de flapuit cabaretier en nu is hij zichzelf. Hij heeft de angst overwonnen. Marc-Marie punt.
Bovenstaande programmaomschrijving doet vermoeden dat het een zware, psychologiserende avond is geworden. Niets van dat al. In zorgvuldig afgemeten blokjes legt hij zichzelf onder het vergrootglas, maar verder babbelt Huijbregts er lustig op los, zoals we van hem gewend zijn. Hij dartelt alle kanten op, van zijn moeizame optreden in het televisieprogramma Marc-Marie in het wild tot aan zijn hachelijk verblijf in zijn eigen toilet waar hij opgesloten zat. Hij is innemend en steekt het publiek met gemak in zijn zak. Soms drentelt het gebabbel (‘Enne…..enne….enne..’) zo lang door dat de vaart uit het programma verdwijnt, maar het is bijna altijd vermakelijk.
Ondertussen kan hij onderbouwd hard en eerlijk zijn over de gasten die hij aan tafel van De Wereld Draait Door is tegengekomen (‘Mart Smeets is een eikel, Freek de Jonge is een eikel’), de Belgen (‘een rotvolk’) en zijn familie. Tussen alle bedrijven door weet hij ook nog ruimte te maken voor een sappig gedicht van Annie M.G. Schmidt over de dominante man en de vrouwen die hun mond houden. Marc-Marie Punt is daardoor het meest complete programma dat Huijbregts tot nu toe heeft gemaakt. We mogen blij zijn dat de pruik is afgezet.
****
Marc-Marie Punt door Marc-Marie Huijbregts, Schouwburg Amstelveen 7 november. Tournee.