Wende Snijders wint Annie MG Schmidt-prijs


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2007 is toegekend aan Wende Snijders voor De wereld beweegt. Zij heeft zowel de tekst als de muziek geschreven. De prijs, 3500 euro en een bronzen borstbeeld van Annie Schmidt, werd in het Amsterdamse Theater Bellevue uitgereikt door Carolien Gehrels, de Amsterdamse wethouder voor cultuur.
Juryvoorzitter Nico Knapper prees de wezenlijke inhoud en de opbouw van het lied, die de zangeres volop de gelegenheid geeft om uit te pakken.
In de verte van het krachtige jazzy lied horen we, zowel in de tekst als in de muziek, de echo van De laatste dans uit de Schmidt/Bannink-musical Foxtrot. Maar van plagiaat is geen enkele sprake, want Wende Snijders is een uniek talent. Zij luistert goed naar haar helden en heldinnen, zoals Brel, Shaffy en Barbara, om vervolgens een geheel eigen werk neer te zetten: ‘De wereld beweegt , ze verleidt, ze verdwaalt/Ze verlicht, ze verdraait/Ze preekt en ze paait/De wereld beweegt, ze hoert en ze sloert/Ze steekt en ze naait/Ze slikt en ze boert/We draaien mee/We zwaaien mee/We zwieren en we zwalken mee/We tollen rond op hoge poten/Wie niet dansen kan moet hopen.’
In haar eerste programma’s bewees Wende Snijders, na Liesbeth List, een waardige vaandeldraagster te zijn van het Franse chanson in Nederland, maar inmiddels heeft zij haar palet verbreed, waarvan De wereld beweegt een uitstekend voorbeeld is. Na de uitreiking zong zij twee liedjes, op haar karakteristieke wijze, zoals Karel Appel schildert: impulsief, naïef, kleurrijk en met enorme zeggingskracht.