Wende vult Carré


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Wende: Carré
Dvd en cd
Tathata Music

*****

Een toneelknecht in traditionele stofjas rijdt een mooi ritmisch piepend straatorgeltje het podium op. Vanuit de zaal sluipt Wende naar voren. Zij is gekleed is een lichtgevende cape met daaronder een jurk gemaakt van zwart wit gestreepte lappen. Op het podium sjort zij fanatiek aan het orgeltje en heet het publiek zingend welkom bij deze moderne muzikale circusshow. Zij trekt een gordijn open, en daarachter verschijnt in een piste-achtig decor het orkest, geschminkt en aangekleed in commedia dell’arte stijl.
Een wonderlijke opening van de meest sprookjesachtige muziekvoorstelling van de laatste jaren in een Nederlands theater.
Heel secuur heeft Wende in kleinere theaters en concertzalen met steeds andere accenten een aanloop genomen naar de grandioze apotheose in Carré. Begonnen als enthousiast pleitbezorgster van het Franse chanson is Wende uitgegroeid tot een volstrekt unieke meertalige theaterpersoonlijkheid. Ze vertaalt de filmideeën van Fellini naar het theater, met trekjes van Tori Amos, Kate Bush en Lotte Lenya. Maar vergelijkingen zijn eigenlijk niet eerlijk. Ze krijst, ze fluistert, ze aait en ze krabt op eigen wijze. En vooral.. ze fascineert.
Wende zit niet meer aan het Frans vast, maar beweegt zich met ‘De wereld beweegt’ binnen het muzikale en tekstidioom van Jacques Brel. Haar wereld heeft zich verbreed tot nachtclub, circus en de wolken, waar erotiek en ernst als yin en yang een perfecte eenheid vormen. Het tempo ligt soms tergend laag, maar door haar energie en de arrangementen, die de zangeres flink de duimschroeven aandraaien, kan zij zich helemaal tot het kookpunt zingen en in trance naar hogere sferen zweven.
Joost van den Broek is verantwoordelijk voor vrijwel alle arrangementen. De begeleiding dwarrelt soms mijlenver van de melodielijn af om dan uiteindelijk weer harmonieus ineen te vloeien. Het past allemaal perfect bij deze feeërieke theatervoorstelling, waarvoor ook buiten Nederland een publiek moet vallen.