Wereldkerstcircus is Goud en Gebakken Lucht


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: Het Parool

Circus
Wereldkerstcircus door Stardust en Interpresario
Carré 19-12-2019
Aldaar t/m 5-1-2020

Goud is hét woord van de vijfendertigste editie van het Wereldkerstcircus. Spreekstalmeester Fred Butter nam het woord bij elke aankondiging wel een paar keer in de mond. De Gouden Clowns, de Oscar in de circuswereld, die worden uitgedeeld op het internationale circusfestival van Monte Carlo, vliegen je om de oren. Het Italiaanse krachtechtpaar Yves & Ambra hebben zich voor hun sensuele tango-act in de lucht zelfs helemaal ondergedompeld in een goudbad, en worden nogal suffig omringd door een dozijn in goud gehulde…, ja, wat waren het…, engelen of Griekse goden of mythische wezens uit een andere cultuur. Totaal over de top.


Circusproducent Henk van der Meijden maakt, zeer terecht, kritische opmerkingen over het showgehalte van Cirque du Soleil, dat de werkelijke circusinhoud aan het verdringen is. Maar met het in huis halen van choreograaf, producent, regisseur en kostuumontwerper Gia Eradze, die met zijn Royal Circus Moskou het Russische circus een theatrale facelift heeft gegeven, is er ook een hoop gebakken lucht Carré binnengestroomd. De opening van de avond door zijn dansgroep is een opwindende mengeling van Russische folklore, Efteling, Disneyworld en Braziliaans carnaval. Maar we zien die dansers nog vele malen terug op de avond met meer van hetzelfde of opgeblazen Russisch-Broadway materiaal. Haal drie van die overbodige dansintermezzo’s weg en de voorstelling hoeft niet tot kwart over elf te duren.
Maar behalve dit gevoel van chagrijn moet worden benadrukt dat er een groot aantal absolute topnummers in deze jubileumeditie te zien is. We mogen ons gelukkig prijzen dat de Russische luchtacrobate Anastasia Makeeva haar afscheid van het circus in Carré wilde vieren, voordat zij een business opleiding in Frankrijk gaat volgen. Ook de Spaanse jongleur Michael Ferreiri, die tien ballen hoog weet te houden, en de van machismo druipende Argentijnse ritmegroep Revolution Gauchos, die met hun houten balletjes aan een touw het geluid van een tropische stortbui veroorzaken, zijn, nou ja vooruit, goud. Bijna alle topnummers zitten voor de pauze. De tweede helft is aanzienlijk matter, en kom op, een messenwerper kan echt niet meer hoor.


In het circus zien we bijna altijd bekende technieken, waar een extra moeilijkheidsgraad aan toe wordt gevoegd. Maar waar je mond werkelijk helemaal van open valt is het totaal originele, fenomenale hoedennummer van vierentwintig acrobaten van het Groot Chinees Staatscircus op een stampende Michael Jackson-beat. Het is jongleren, acrobatiek, dans en humor, waar je ongelooflijk vrolijk van wordt.