Willem Ruis steelt wéér de show


Geplaatst in Theaterrecensies op .
Xander van Vledder als Willem Ruis

Xander van Vledder als Willem Ruis

Willem Ruis, de show van zijn leven door Janke Dekker Producties, tekst: Johan Timmers en Lucas de Waard, muzikale leiding: Ruud Bos, regie: Geert Lageveen. Stadsschouwburg Haarlem 29 november. Tournee. jankedekkerproducties.nl

****

Als hij op zijn grasmaaier door zijn grote tuin reed kwam Willem Ruis eindelijk tot rust. En als hij midden in de nacht naar de televisie keek die op dat moment alleen maar sneeuw liet zien. Verder was hij een stuiterbal, die constant met nieuwe plannen op de proppen kwam om zijn televisieshows – eerst voor de KRO en daarna met onbeperkt budget voor de VARA – nóg dynamischer, nóg glitterender en nóg brutaler te maken. Geen tijd voor zijn vrouw en kinderen, en vol frustratie tegenover zijn vader die hem in de garderobe van de Haarlemse Stadsschouwburg zou hebben verwekt en hem nooit heeft willen erkennen en openlijk waarderen. Dé quizmaster van Nederland is in 1986 op 41 jarige leeftijd overleden, hij heeft zich letterlijk doodgewerkt. Willem Ruis heeft de Amerikaanse showtelevisie in Nederland geïntroduceerd, maar om daar nou een musical over te maken? Nou, dat blijkt dus een perfect idee te zijn geweest. Het script zit ijzersterk in elkaar: de overdosis aan ambitie en zijn gebrekkige sociale vaardigheden zijn keurig in balans, en zelfs als je geen flauw idee hebt wie Willem Ruis is, kun je geboeid naar een psychologisch drama met geestige oneliners kijken. De tweede helft is een ingenieuze mix van een spelprogramma en biografische schets zonder happy end.

Daarbovenop is een geweldige cast bij elkaar geharkt. Xander van Vledder is de ideale Ruis, die ruim twee uur over het podium vliegt en geen moment verslapt in zijn rol van ADHD’er in het kwadraat en beroepstobber. Maar ook Maaike Widdershoven als zijn vrouw die van alles beloofd werd, maar alleen een opgebrande kaars thuis te zien kreeg, Rob van de Meeberg als de zuurpruim vader en Johnny Kraaijkamp als vriend en televisiementor stuwen het niveau van deze productie omhoog. Hoge kwaliteit en een beperkt budget, het kan dus echt wel.