Wim Daniëls ratelt maar door


Geplaatst in Theaterrecensies op .
foto Hummelinck-Stuurman

foto Hummelinck-Stuurman

Associëren door Wim Daniëls, De Kleine Komedie 9 november. Tournee tot eind december. hummelinckstuurman.nl

**

Eenvoudig komt van een keer gevouwen, en dan hebben we ook diploma, dat twee keer gevouwen betekent, en dat woord komt net als theater en dilemma en nog zo’n 6000 woorden uit het Grieks, en een dilemma heb je als je in Albert Heijn Frank Lammers, nee niet de acteur, maar een vriend van Wim Daniëls, tegenkomt, en je staat voor de kaas en weet niet wat je moet nemen, omdat alles water betekent: de ei in eiland, de ie in Krommenie en eau in Eau de Cologne, en als je dan dus aarzelt bij het zien van al dat kanker veroorzakende voedsel duw je je aars naar achteren.

Pfffff…

Wim Daniëls staat maar net op het podium, of hij heeft al een vrachtwagen met taalinformatie de zaal in gekieperd. Zo kennen we hem van de vele boeken over de herkomst of de dubbele betekenis van woorden. Hij maakt de schijnbare onlogica in de taal volkomen helder, zoals hij dat ook heeft gedaan in de taalbijdragen bij Pauw & Witteman en in de columns voor het radioprogramma Spijkers met Koppen. Vermakelijk en interessant.

Maar een boek kun je na een paar bladzijden even wegleggen en een column duurt hooguit drie minuten. Daniëls heeft echter van zijn theaterprogramma Associëren een anderhalf uur durende column gemaakt, en dat trekt geen normaal mens. Het is alsof hij een pak Duracell batterijen in zijn lijf heeft geduwd om vervolgens zonder een moment rust door te ratelen met de duivel op zijn hielen. Na een half uur ben je volkomen murw gebeukt, interesseert het je geen bal meer dat het woord straks op allerlei tegenstrijdige manieren wordt gebruikt en snak je naar de koele herfstwind.