Yentl & De Boer: sterke liedjes, matige sketches


Geplaatst in Theaterrecensies op .

De snoepwinkel is gesloten door Yentl en De Boer, regie: Dick van den Toorn, De Kleine Komedie 24 januari. Tournee tot eind april. yentlendeboer.nl

***

Yentl en De Boer affiche credit Bos Theaterproducties‘Ik ben wielrennen aan het kijken. Straks gaan ze over de kasseien. Ik hoop dat ze vallen.’

De zinnetjes dwarrelen onverwacht omlaag als sneeuwvlokjes in de zomer. En dan blijkt dat Yentl Schieman en Christine de Boer meer kunnen dan alleen puike liedjes schrijven. Het beroerde is echter dat de liedjes de hele avond van hoog niveau zijn, terwijl de sketches slechts twee keer boven sympathiek broddelwerk uitkomen. Vooral de fantasy-sketches rammelen aan alle kanten.

Liedjes maken is hun core business. Het afgelopen seizoen konden de twee hun kunsten wekelijks vertonen in het cultuurprogramma Opium en Yentl Schieman is als een vis in het water in het bruisende liedjescollectief Het Nieuwe Lied. De lage stem van Schieman kleurt geweldig met de hoge melodielijn van De Boer en de ietwat monotone composities passen goed bij de vaardig uitgesponnen teksten waarin ze vaak argument op argument stapelen om hun punt te maken. Dat kan zijn dat mannen zich wel erg uitsloven in het uitventen van kleine weetjes of dat mensen niet zo moeten zeuren over eenzaamheid, maar verdomme gewoon eens hun huis uit moeten stappen.

Na het winnen van het Amsterdams Kleinkunst Festival (2013) en de Annie M.G. Schmidtprijs (2014) voor het beste theaterlied werd het duo Yentl & De Boer direct tot de cabarettop gerekend. In die hype-sfeer van de afgelopen maanden werd de première verschoven van de kleine zaal van Bellevue naar De Kleine Komedie. Met De snoepwinkel is gesloten laten de twee getalenteerde vrouwen zien dat er nog veel werk te verzetten is. De bergetappes gaan prima, nu de kasseien nog.