Acda en De Munnik: Liedjes van Lenny, Radio Bergeijk


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Acda en De Munnik: Liedjes van Lenny. Sony.
Succes maakt niet alleen rijk, maar ook lui en blasé. Thomas Acda en Paul de Munnik onderkenden het gevaar en besloten om niet nóg een cd te maken met variaties op hun eerste hit, maar een rock-opera. Net zoals Neerlands Hoop dat deed met de (geflopte) musical Een kannibaal als jij en ik, gaat het ook in Ren Lenny Ren over de verloren onschuld, het kwijtraken van het beginenthousiasme. Als aanloop naar de theaterproductie is het album met een deel van de liedjes uitgebracht. Het is een fris album, zonder franje. Acda en De Munnik lijken niet alleen terug te willen naar hun eigen onbevangenheid, maar ook naar de bron van de popmuziek, The Beatles van begin jaren zestig dus. Die hoge lat halen ze natuurlijk niet, maar wel het niveau van jaren negentig Britpop-groepen die uit diezelfde bron putten en vooral Crowded House. Die Nieuwzeelandse Beatles-navolgers horen we in diverse liedjes (Wat ik zie moet ik hebben, Totdat ik jou) heel duidelijk terug, zowel in compositie als samenzang. De cabaretachtergrond van het tweetal is nog merkbaar in Mijn cliënt, met een mooie opsomming van irritante advocatenzinnetjes waarmee een schuldige moet worden vrijgepleit.
Tussen de pittige nummers staan ook liedjes die alleen door de close harmony overeind worden gehouden, maar die zich tamelijk wezenloos voortslepen, zoals Ik hou van bijna en Je huis is af. Dat slow ook heel spannend kan zijn bewijst Paul de Munnik in het prachtige Voor jou. Piano, bas, wat mondharmonicaflarden en een stem die elk liefdeswoord meent.

Radio Bergeijk. De Complete Dieptepunten. De Harmonie.
Sinds het anarchistische radioprogramma Radio Bergeijk verhuisd is van het Hilversumse achterafstraatje Radio 747 AM naar een prominente zaterdagplek op Radio 1, hebben de makers Pieter Bouwman en George van Houts wat meer eer van hun werk. Inspelend op de trend om de Randstedelijke culturele overheersing enigszins te relativeren door meer aandacht te besteden aan de regio, laat het duo horen hoe het er in een kleine Brabantse gemeente aan toe gaat. Veel meligheid, soms onbeschrijflijk flauw, maar zeker curieus. Voor de prijs van één cd, krijgt de koper een krankzinnig stripboekje van Jeroen de Leijer, 4 cd’s met bijna vijf uur radio-waanzin in een prachtige cassette.