Alkemade en Bloemen in de subtop


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant
Alkemade en Bloemen Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt

Alkemade en Bloemen Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt

‘Hé kijk pap, die man op de fiets met die aktetas is een fagottist.’
Da’s een zin waarmee je thuis kunt komen.
‘Alleen een stuk fruit in je kont is niet genoeg.’
Ook zo eentje waarvan je even recht gaat zitten, zeker als de opmerking volkomen serieus wordt gemaakt.
Alkemade & Bloemen specialiseren in dialogen die ongemakkelijk beginnen – met een lange stilte, of niet beantwoord geklop op de deur – en steeds verder ontsporen, om uiteindelijk toch weer op hun pootjes terecht te komen. En als er geen afrondende clou lijkt te komen, schromen ze niet om te erkennen dat het vervelende aan de sketch is dat er geen behoorlijk einde aan zit en dat levert dan weer een sterk slot op. Kortom intrigerend cabaret van een duo dat inmiddels aan het vijfde programma bezig is.
Het gaat goed met Leo Alkemade en Roel Bloemen, die afzonderlijk te zien zijn in televisiereclames, filmpjes voor het consumentenprogramma Kassa, in speelfilms/series (Shouf Shouf, Floris) en samen bijdragen leveren aan het radioprogramma Spijkers met Koppen. Die extra klussen hebben het zelfvertrouwen waarschijnlijk flink opgekrikt, want het tweetal staat volkomen ontspannen op het podium in de tamelijk absurde scènes.
Een gebroken vriendschap, burenruzie en een echtpaar dat allerlei verdachte spulletjes in de schuur en op zolder vindt (zoals een fagot of een puzzelstukje), waardoor het huwelijk opgeblazen dreigt te worden. Het zijn allemaal confrontaties, waarbij beide partijen zowel in hun recht staan als ten onrechte verongelijkt zijn. Ze pakken heel sterk het toontje op van iemand die heel stevig in zijn schoenen staat en het volgende moment beseft dat hij flink in de verdediging wordt gedrukt en daarom maar een beetje moet dimmen.
Het zijn goede acteurs en (ze kennen elkaar al vanaf de opleiding aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch) perfect op elkaar ingespeeld. Helaas zijn niet alle situaties even inspirerend en sommige sketches duren echt te lang, maar met Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt hebben Alkemade en Bloemen definitief een plekje in de opwindende subtop van het Nederlands cabaret veroverd.

***
Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt, door Alkemade en Bloemen, Theater Bellevue Amsterdam16 februari. Tournee.