Martin van Waardenberg redt musical over Radio Veronica


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant
foto Jaap Reedijk

foto Jaap Reedijk

Het verzuilde Hilversum rommelde in de jaren zestig maar wat aan voor de jonge luisteraar die de nieuwste Engelse en Amerikaanse popmuziek wilde horen. Zeepiraat Veronica pakte het met een vloedgolf aan nieuwe hits, horizontale programmering, catchy jingles, de Top 40 hitlijst, snelle deejays en klantgerichte acties als de Veronica Drive In Show heel wat slimmer aan. Radioromantiek voor de vijftigplusser uit het westelijk deel van Nederland, want in het Oosten en Limburg was Radio Veronica nauwelijks te ontvangen. Daar moest de nieuwsgierige tiener het doen met Radio Luxemburg.
Na Route 66 en Dromen zijn bedrog is Herinnert u zich deze nog?! (de kreet waarmee op Radio Veronica een ‘gouwe ouwe’ werd aangekondigd) de derde musical van Harry Kies Theaterproducties met pop- en rockmuziek als uitgangspunt. De voormalige cabaretproducent Harry Kies heeft er ook nu weer voor gezorgd dat het niet alleen een rondje langs de jukebox is geworden.
Scriptschrijver Dick van den Heuvel (die momenteel aan een musical over Ramses Shaffy werkt) heeft de gedetailleerde lineaire geschiedenis van de zeepiraat gemeden. Daarom horen we niets van de rauwe zakenman van het eerste uur Bull Verwey, befaamde diskjockeys als Joost den Draaijer (Willem van Kooten) en Lex Harding, de woeste storm die het zendschip in 1973 op het strand van Scheveningen kwakte en de bomaanslag van Veronica op concurrent Radio Noordzee.
Dat is geen gemis, want het alternatief is sterk. We zien de huiselijke twisten in een Amsterdams gezin, met een starre, grofgebekte Amsterdamse communist (werkelijk grandioos serieus-cabaretesk gespeeld door Richard Groenendijk) tegenover zijn dochter (Annick Boer), die in een koekfabriek werkt en verwoede pogingen doet om een muziekcarrière op te bouwen. Als hij de relatie met zijn dochter grondig heeft verpest, merkt hij dat veel idealen van de rebelse jongeren niet zo ver verwijderd zijn van zijn communistische droom.
Het zangeresje komt in contact met Veronica dj Ronnie Vega, die de grote lijnen van de Veronica-geschiedenis vertegenwoordigt: van de pionierstijd tot een instituut waar het dj-ego en de belangen van de muziekuitgeverijen steeds belangrijker worden.
Het hele verhaal speelt zich af tegen een mooi decor van oude radio’s in de herinnering van discjockey Ronnie Vega. Hij bladert door zijn plakboek, terwijl de slopers bezig zijn om zijn huis af te breken. De verhuizer die Vega uit zijn stoel probeert te krijgen voordat hij door de sloophamer wordt vermorzeld, kijkt ook even in het plakboek en springt dan 50 jaar terug in de tijd om de carrière van Vega als verteller te begeleiden. Die tijdsprong doet in het begin wat knullig en kinderachtig aan, maar gaandeweg wordt daar behendig overheen gespeeld.
Daarbij horen we een slimme mix van originele jaren zestig en zeventig hits, hertalingen om het verhaal verder te loodsen en nummers die in sfeer heel dicht tegen toppers uit die tijd aanschuren.
Het vlotte script wordt naar een nog hoger niveau getild door de cast waarin geen enkele misser zit, met een paar echte klasbakken: Martin van Waardenberg is een geestig zakelijke Rob Out, de baas van het spul, en Annick Boer onderstreept met haar terloopse komisch-onderkoelde spel haar enorme talent.
Ook zeer geschikt voor jeugdige kijkers.

****
Herinnert u zich deze nog?! door Harry Kies Theaterprodukties, script: Dick van den Heuvel, liedteksten: Sjoerd Kuyper, Jan Rot en Jeroen Zijlstra, muziek: Fons Merkies, regie: Benno Hoogveld, Oude Luxor Theater Rotterdam14 februari. Tournee tot half juni.

De eerste zeezender in Europa is Radio Mercur, die in 1958 begint met Deense programma’s vanaf het schip Cheetah, verankerd in de Sont. In Nederland begint Radio Veronica in 1960 vanaf de Borkum Riff voor de kust van Noordwijk. Later wordt een positie voor de kust van Scheveningen gekozen, om storing te voorkomen. In de loop van 1964 wordt dit schip vervangen door de Norderney, een voormalige trawler.
In 1964 worden vanaf het zogeheten REM-eiland, een platform voor de kust van Noordwijk aan Zee, televisie- en radiouitzendingen verzorgd als TV Noordzee, maar de Nederlandse marine maakt daaraan al na 4 maanden een eind.
In 1966 volgt Radio Dolfijn, een Nederlandstalige easy listeningzender, later omgedoopt tot de eerste Nederlandse popzender Radio 227 die binnen enkele maanden 3,5 miljoen luisteraars in de Benelux tot haar luisteraars kan rekenen.
In 1970 krijgt Veronica concurrentie van Radio Noordzee vanaf het schip Mebo II, tot de anti-piratenwet in 1974 aan beide zenders het zwijgen oplegt. Alleen Radio Mi Amigo en Radio Caroline gaan nog even door vanaf een zendschip voor de Engelse kust.