Beschaafd literair cabaret bij Don Quishocking


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

In de kleedkamer van de Stadsschouwburg in Groningen, waar cabaretgroep Don Quishocking in 1979 de laatste voorstellingen van het programma Trappen op speelt, laat George Groot zijn collega-vrienden zijn oranje onderbroek zien. Dat kledingstuk heeft te maken met zijn sympathie voor de Indiase guru Bhagwan Shree Rajneesh, die het oranje als clubkleur heeft. Jacques Klöters, die zich heeft losgemaakt van het katholieke geloof, en de oersocialist Fred Florusse schrikken zich een ongeluk.
De felle discussies binnen de groep worden vertaald naar een zeer persoonlijk en bikkelhard theaterprogramma, dat de perfecte titel Wij zijn volstrekt in de war krijgt. Klöters ligt op het podium in bed en wil er pas uitkomen als Groot zijn oranje uniform uitdoet. Aan het eind van de avond moet Klöters wel opstaan – hij moet ten slotte naar huis – terwijl Swami George in het oranje blijft rondlopen. Volkskrantrecensent Ruud Gortzak stelt in zijn recensie dat DQ zich maar moet opheffen. Hij wordt op zijn wenken bediend. En daarmee komt een eind aan de Grote Drie voor het jonge cabaretpubliek, die de jaren zeventig hebben gedomineerd. Het studentikoze Kabaret Ivo de Wijs is gestopt, het compromisloze pop-cabaret van Neerlands Hoop is uit elkaar gegaan en nu is ook het ironisch-literaire, beschaafd muzikale cabaret van DQ ontploft.
Door het onbevredigende verloop van de serie – elke avond worden de wonden weer opengereten – is er nooit een behoorlijke beeld- en geluidsregistratie van het programma gemaakt. Toch tonen de enigszins onbeholpen opname die te zien zijn op de dvd Dankzij het cabaret aan dat het een vlijmscherp en zeer geestig programma is, dat toch tot de hoogtepunten van het Nederlands cabaret behoort. Naast dit cadeautje uit de kluis zijn in het dvd-cd-boek-pakket nog meer verrassingen opgenomen uit de veertigjarige loopbaan van DQ, die weliswaar officieus ophield in 1981, maar sindsdien met een serie gelegenheidsprogramma’s is voortgezet. Te zien zijn onder meer de themauitzendingen die DQ maakte voor het Humanistisch Verbond (o.a. over het leger), het beklemmend-geestige programma over Die Pfeffermühle, het anti-nazi cabaret van Erika Mann, en de legendarische NCRV-uitzending (1977) waar het zinnetje over ‘die slijmbal van Van Agt’ door een christelijk piepje onhoorbaar werd gemaakt.