Muziek biedt troost, en die van Egon Kracht helemaal


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Je brengt de doden of geliefden er niet mee terug, maar muziek is wel een werkzame pijnstiller. Troost verbindt de liedjes en gedichten die Lydia van Dam, Gerard van Maasakkers en Jeroen Zijlstra brengen, begeleid door bassist/arrangeur Egon Kracht, die zijn Troupe heeft meegebracht. Een pittige band, die we onder meer kennen van de klasse-uitvoering van Joe’s Garage van Zappa.
De drie vocalisten delen hetzelfde impresariaat, waardoor ze elkaars werk leerden kennen en waarderen. Daarnaast hebben ze een goede neus voor bruikbaar werk van anderen. Gerard van Maasakkers, de gevoelige Brabantse bard, valt ietwat uit de toon met zijn zoetsappige repertoire van de vierkante meter. Jeroen Zijstra heeft materiaal met meer schuurpapier, dat zowel kan swingen als slepen. Ster van de avond is Lydia van Dam, die haar jazz-ervaring meeneemt, maar ook niet vies blijkt van een rondje cabaretesk dollen, zoals in de stijlvolle vertaling/bewerking van I’m your man van Leonard Cohen.
Jaren geleden bracht Van Dam een sterk Joni Mitchell programma. Be cool (fifty-fifty fire and ice), een jazzy klassieker van Mitchell, over een vrouw die op de been blijft als haar vriend met een nieuwe geliefde aan komt zetten door er ijzig koud onder te blijven, is door Van Dam en Zijlstra puik vertaald en wordt meesterlijk gezongen door Van Dam.
Zijlstra en Van Dam hebben voor dit programma meer nummers vertaald, terwijl hun stemmen en intonatie (Zijlstra hangt ook tussen jazz en kleinkunst) mooi kleuren. Deze gelegenheidscombinatie kan nog wel eens wat meer opleveren. En laten ze dan in ieder geval gitarist Milan Kracht meenemen, want zoals hij te keer gaat in Oud zeer (een Clapton-vertaling) is geschikt voor een rock-museum.

Troost, door Egon Kracht & The Troupe, met Lydia van Dam, Gerard van Maasakkers en Jeroen Zijlstra, regie: Dick Hauser. De Meerse Hoofddorp 18 november. Tournee.