Cabaretprijzen voor NUHR en Tim Fransen


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Zondagmiddag zijn in Theater Diligentia in Den Haag de cabaretprijzen voor het seizoen 2015-2016 uitgereikt. De Poelifinario voor het meest indrukwekkende programma ging naar NUHR met Draai het eens om, Tim Fransen ontving voor Het failliet van de moderne tijd de Neerlands Hoop, de prijs voor de grootste cabaretbelofte. De winnaars van vorig jaar, André Manuel en De Partizanen, reikten de prijzen uit. Ook waren er ‘Haagse’ optredens van Sjaak Bral en Paul van Vliet. Na de omzwervingen van de laatste jaren heeft de VSCD (Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) besloten dat ook de komende drie jaar de uitreiking van de cabaretprijzen zal plaatsvinden in Theater Diligentia.

Niet Uit Het Raam (NUHR) is een trio dat uit vier mannen bestaat. Naast Peter Heerschop, Joep van Deudekom en Viggo Waas, de drie van het eerste uur, is percussionist/zanger Eddie B. Wahr al meerdere programma’s de onmisbare vierde man. Meestal wordt hij in de rol van pispaaltje geduwd, maar met een stevige afmaker kan hij de discussie vaak in zijn voordeel doen kantelen. In Draai het eens om keert Eddie B. Wahr na een bijna fatale ziekte weer terug op het podium.

Na de tweede plaats op Cameretten in 1987 maakte NUHR in tien jaar met oplopend succes tien programma’s. Die enorme productiviteit kon ook daarna worden volgehouden omdat de mannen vaak samenwerking zochten met inspirerende collega’s, zoals Han Römer, Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot (De Ploeg), en theatergezelschappen als NNT of Zuidelijk Toneel. Het 25 jarig jubileum in 2012 werd op een overvol podium gevierd met vrijwel iedereen die ze kennen. In 2003 won NUHR al eens de Poelifinario met het programma Over de top.

Sinds Don Quishocking in de jaren zeventig is er geen cabaretgroep meer geweest die het filosofisch ruziemaken naar zo’n hoog niveau heeft getild. De verschillen binnen de groep (Peter de Piekeraar, Joep de Huilebalk en Viggo de Tussenpersoon) worden in Draai het eens om scherper, wranger, genadelozer en geestiger dan ooit uitgevochten. Daar moet wel een hechte vriendschap onder zitten.

 

De beste/slimste NUHR-grappen

  • Vlak voor de chemokuur hebben de drie NUHR-mannen een reis naar Indonesië voor Eddie geregeld. Joep vertelt in Draai het eens om over een cadeau voor een vriend die zou gaan trouwen. Op de dag zelf kwam hij niet opdagen omdat hij er vandoor was met de zus van de bruid. Iedereen vindt dat hij het cadeau moet teruggeven, nu het huwelijk niet is doorgegaan. Dan kijken de drie mannen Eddie lang aan. Tsja, hij leeft nog, hij heeft zich als leukemiepatiënt niet aan de afspraak gehouden, dus…
  • Voor het inspreken van één zin in een commercial krijg ik zesduizend euro. Er zijn mensen die daar een hele week voor moeten werken.
  • De plastisch chirurg: ‘Meneer dat is geen rimpel, dat is een afgraving, dat is de Noord-Zuidlijn.’

Tim Fransen (1988) groeide op in de Amsterdamse Bijlmer. Hij studeerde cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam in zowel psychologie als filosofie. Daarnaast bleek hij ook nog een goed ontwikkeld gevoel voor humor te hebben. Hij werd lid van het stand up comedy collectief Comedytrain en schreef in 2013 mee aan de oudejaarsconference van Theo Maassen. In 2014 won hij bij het Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs. Tijdens de daarop volgende finalistentournee vond hij maar weinig bevrediging in het vertellen van triviale grapjes. Theo Maassen stelde Fransen op een filosofie-avond in comedyclub Toomler voor aan René Gude, de Denker des Vaderlands. Gude, die inmiddels is overleden, vond dat ‘die snotaap van 26’ al behoorlijk verstandige dingen zei, waarvan de oudere filosoof dacht: Waarom weet hij dat al? Gude noemde Fransen ‘het leven na mijn dood.’ Op aanraden van Gude sleepte Fransen de filosofie het cabaret binnen. Friedrich Nietzsche, een filosoof met een uiterst pessimistisch, zwartgallig mensbeeld voorzag anderhalve eeuw terug al een periode van barbarij en spirituele leegte. Dat gedachtengoed bleek in het debuutprogramma Het failliet van de moderne tijd een handig fundament voor een van de meeste sprankelende cabaretervaringen van de afgelopen jaren, waarin Fransen op zoek gaat naar de zin van het leven. En tijdens die zoektocht heeft hij ook nog ruimte voor grappen over bamischijven, reality-tv en piemels.

 

Beste/slimste grappen van Tim Fransen

  • Nietzsche waarschuwt met de uitspraak ‘God is dood’ voor een spirituele leegte. Een leegte die nu behoorlijk handig wordt uitgebuit door Roy Donders.
  • Ontwikkelingshulp is een kind aanrijden en naar het ziekenhuis brengen.
  • Nederland heeft mee ontwikkeld aan de JSF. De ruitenwissers zijn van ons.
  • Dacht u soms dat het toeval was dat de toenemende islamisering parallel loopt aan de opwarming van de aarde?
  • Het plaatsje Röcken waar Nietzsche is geboren, is waarschijnlijk vernoemd naar het enige wat daar te doen is.
  • Een terroristische organisatie kan zich het best Bejaardencentrum ’t Zonnetje noemen. Als je dan in de krant leest ‘VS bombarderen weer Bejaardencentrum ’t Zonnetje’ heb je de sympathie van iedereen en komen er zelfs vrijwilligers op af.