Hoopvolle aanloop van de musical Jeugd van Tegenwoordig op De Parade


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De Parade, Martin Luther King Park, 20 augustus.

Sabri & Co: Ik houd van Holland/Baheb Holanda

**

t/m 24 augustus

De Jeugd van Tegenwoordig: Watskebeurt?! The deleted scenes

***

t/m 23 augustus

Thijs Borsten & Gasten: Borsten daagt uit

****

Eind jaren zeventig kwam de 19-jarige Sabri Saad El Hamus als ‘erotisch vluchteling’ naar Amsterdam. Hij vond daar alles waar hij in Egypte naar had gesnakt en werd direct verliefd op Holland. Begeleid door muzikanten uit Syrië en Palestina, vertelt hij zijn levensverhaal. Dat staat in scherp contrast met de ervaringen van de Syrische zanger Nawras Altaky, die op zijn zachts gezegd recentelijk veel gereserveerder werd ontvangen. Mooi gegeven, kleurrijke kleden in de tent (schoenen uit), schitterende zang van Altaky, maar al het positieve wordt teniet gedaan door de eendimensionale tekst en de zielloze manier waarop het verhaal verteld wordt.

Het moest er een keer van komen: een musical met De Jeugd van Tegenwoordig. De dwaasheid en het hogeschool-rapwerk lenen zich daar uitstekend voor. Zonder De Jeugd zelf, maar met vier karakterpoppen, bediend door een dansende, rappende, playbackende topcast. Op De Parade waren scènes te zien die de musical die in december in première gaat, niet hebben gehaald. Dat is in ieder geval heel jammer voor de auto-scène na een optreden, waarin zalig wordt gesard en gezogen. En het prachtige Mysterie van de koude schouder: ‘Je zegt niks. Heb je zwijgplicht?’

Pianist Thijs Borsten heeft de afgelopen vijf jaar in zijn voorstellingen steeds twee gasten uitgenodigd uit verschillende hoek, die hun eigen waarde houden en over de schutting naar de andere kant kruipen. Na dit Parade-uitje gaat hij daar gelukkig het komend seizoen in de theaters mee door. Het was bijna magisch hoe de explosieve gospel/soulzangeres Michelle David en fadozangeres Maria de Fatima, die een meer ingetogen smartelijkheid in haar stem heeft, hun repertoire mengden, zonder er smakeloze hutspot van te maken.