Cabaretmarathon van cabaret-site Zwarte Kat


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op .

zwarte katInformatie over huwelijken, scheidingen, gezinsuitbreiding en ziektes van cabaretiers zal men niet aantreffen op cabaretsite zwartekat.nl. Of het moet zijn dat door deze vrolijke, dan wel treurige gebeurtenissen de tourneedata van de betreffende cabaretier worden gewijzigd. Al twintig jaar houdt Richard van Bilsen de zakelijke informatie over het Nederlandse en Vlaamse cabaret zorgvuldig bij. De site staat bij veel cabaretliefhebbers, die snel een speellijst, premièredatum, recensie, adres van een impresariaat of een overzicht van nieuwe boeken, cd’s of dvd’s willen raadplegen in de Favorieten-lijst op hun computer. De site wordt dagelijks door 1000 mensen bezocht.

Richard van Bilsen, oprichter van zwartekat.nl – een verwijzing naar Le Chat Noir, de befaamde cabaretkroeg in Parijs rond 1900 – zet ’s ochtends voordat hij naar zijn werk gaat (applicatiebeheerder) vaak wat interessante artikeltjes klaar, die in de loop van de dag online gaan. ’s Avonds worden de binnengekomen Twitter- en Facebookreacties verwerkt en zo wordt de indruk gewekt dat er 24 uur per dag aan de site wordt gewerkt. Het eenmansbedrijfje heeft sinds kort een Vlaamse correspondent (Flappie), maar in feite doet Van Bilsen alles alleen. Zonder inkomsten, zonder advertenties op zijn site, want dan blijft hij ongebonden.

Als hij over dertig jaar stopt moet zijn site een gigantische database vormen met biografieën, filmpjes en geluidsfragmenten. Van Bilsen: ‘Wim Ibo’s grote cabaretboek loopt van 1895 tot 1970, de opvolger Het is weer tijd op te bepalen waar het allemaal op staat geeft het overzicht van 1970 tot 1995. Zwartekat.nl moet het digitale vervolg worden op deze bijbels.’

Ofschoon het helder doorgeven van informatie zijn hoogste doel is, boekt Van Bilsen zo nu en dan een journalistiek succesje. Zoals het openbaar maken van de naam van het bedrijf dat van vrijwel alle cabaretiers de domeinnaam had geclaimd. Ook kwam hij met het nieuwtje dat Theo Maassen de oudejaarsconférence zou doen. De volgende dag zat Maassen bij De Wereld Draait Door.

Het twintigjarig jubileum van de site (‘Je moet wel iets mankeren om het zo lang vol te houden’) wordt gevierd met een cabaretmarathon in Naaldwijk. Zeven uur lang topcabaret met goed eten. Het kostte geen enkele moeite om Jan Jaap van der Wal, Katinka Polderman, Kees Torn, Eric van Sauers, Claudia de Breij en nóg een stoet stevige cabaretnamen op het affiche te krijgen. De cabaretiers, die allemaal gratis optreden, onderkennen de waarde van de site terdege.

Patrick van den Hanenberg

Cabaretmarathon van Zwarte Kat op 22 mei (van 15.00 tot 22.00 uur) in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk.