Circusbende op het NDSM-terrein


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: Het Parool

‘Amsterdam Noord kent inmiddels wel vele festivals en andere aantrekkelijke attracties, maar het is altijd een kwestie van dure entreekaartjes en hoge hekken. Met de Circusbende op het NDSM-terrein willen we een circusfeest houden dat ook toegankelijk is voor mensen met minder financiële middelen. De prijzen moeten laag en de hekken moeten weg.’
Chiva Bons, afkomstig uit Amsterdam Noord, is niet alleen gek van het moderne circus, maar wordt ook gedreven door idealisme. Samen met Do Verschragen, met wie zij aan de basis stond van de Stichting Circusbende, hoopt zij van Amsterdam een stad te maken, waar de circusnomaden uit alle landen echt welkom zijn en niet worden weggeduwd in een achterafparkje. Dat laagdrempelige en open circus moet niet alleen bedoeld zijn voor de kleintjes, maar ook voor ‘lenige opa’s, prille liefdes, onbuigzame pubers en flexibele zakenvrouwen.’ Zij zien het circus met een uitnodigende sfeer als een verbindende factor in een stad. Het is een mooi toekomstbeeld, maar vooralsnog zijn zij vooral bezig om de tweede editie van de Circusbende tot een succes te maken, en dat levert al genoeg kopzorg op.
De toegangspoort tot het tentgedeelte van het terrein is in de vorm van een kaartenhuisje met natuurlijk de joker als de belangrijkste ondersteunende kaart. Een kaartenhuisje, een tamelijk risicovolle symboliek voor een evenement dat zich grotendeels in de openlucht afspeelt en leunt op lekker weer. Erg vrolijk makend zijn de weersvoorspellingen niet voor het komende festivalweekend.
Verschragen en Bons lopen als twee gedreven gidsen, die zich niet snel uit het veld laten slaan, met de verslaggever over het terrein. Ze zijn zich zeer bewust van de risico’s die ze dit jaar nemen, nu het festival met zeven internationale circusgroepen en vier bands, drie buitenpodia en een circustent veel groter is dan de eerste editie vorig jaar. Bij veel podia zien we uitvergrote speelkaarten, die het gokelement van het festival nog wat versterken.
Verschragen: ‘Als de hel echt losbreekt, kan een deel van de voorstellingen worden verplaatst naar de NDSM-loods. Er wordt aan de waterkant gegoocheld met grote blokken, die het water in kunnen waaien. We hebben wel duikers klaar staan, maar de artiesten moeten zelf het risico inschatten. Dat geldt ook voor de acrobaat, die vlak aan het water over een koord van 35 meter zal dansen op de muziek van een live band.’
Het circusgenre waar de Circusbende op mikt is in de jaren tachtig ontwikkeld door het Canadese Cirque du Soleil en heeft vooral in Frankrijk wortel geschoten.
Bons: ‘Soleil is inmiddels erg glad geworden met veel glamour. Dat heeft niets meer met het gipsy-gevoel van het rauwe circus te maken. De circusserie die een paar maanden geleden in Carré te zien was, was in onze ogen ook nog te gepolijst, te gelikt. Circus moet in een tent of op straat. Die moderne circusvorm zit niet zo in onze cultuur, dus de Circusbende doet ook aan een vorm van ontwikkelingswerk. Het is een levenswijze met een autonome uitstraling. De artiesten bouwen zelf op, regelen transport, en bijna alles is op donatie. Dat uitgangspunt hanteren wij ook. Op het festival Città di Circo in Bologna was zelfs de bar op donatie. Je geeft wat je kan missen. Dat moet hier ook mogelijk zijn. We zijn niet uit op winst, we zijn blij als we uit de kosten komen. We hebben veel van dat soort laagdrempelige festivals in België en Frankrijk gezien, waar we erg enthousiast van zijn geworden.’
Daar zagen ze ook de groep My Laika, die donderdagavond de voorstelling Laerte in hun eigen tent speelde voor iedereen die de afgelopen week heeft geholpen met het verzamelen van sloophout en bij de opbouw van de podia, de kramen en de bar, of spullen heeft uitgeleend. In Laerta staat alles op z’n kop: fraaie muziek van Chopin naast snoeiharde rock, liefdevolle omhelzingen en rauwe gevechten, een subtiele jongleursact naast bijna agressief rolschaatsen en een slot met twee mannen in een piëta-pose. Kortom alles wat het moderne circus zo verrassend en aantrekkelijk maakt.

Circusbende, met drie buitenpodia en een circustent, op het NDSM-terrein, vandaag t/m maandag. www.circusbende.nl