Claudia de Breij houdt het lief en knus


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De carrière van Claudia de Breij gaat als een speer. Ze heeft zich op 3FM bewezen als radio-persoonlijkheid en ook tv (Thank God it’s Friday en op maandag De Wereld Draait Door) gaat haar goed af. Ze is geïnteresseerd, betrokken en alert. Dat neemt ze allemaal mee naar het theater, waar ze ook nog eens voluit kan gaan met het zalig rockende bandje dat haar al meerdere jaren trouw is.
In haar vierde programma iClaudia gaat ze in op het verschil tussen de virtuele en echte wereld. Het stoort haar dat vrijwel elk menselijk contact via een schermpje lijkt te verlopen. Zelfs als een fan naar zijn muziekheld gaat, bekijkt hij het concert nog via het schermpje van zijn mobiele telefoon. MySpace, Youtube en Second Life domineren het leven.
Maar in het overzichtelijke theater lijkt Claudia de Breij oprecht blij dat ze de mensen in de zaal nog een hand kan geven. Die intimiteit is warm en aangenaam, maar het kan ook té gezellig worden. De Breij kan vrolijk vloeken en stevig uithalen naar vrouwen, die zich in de maling laten nemen door de vermageringsindustrie, maar het zijn allemaal onschuldige speldenprikjes. Ook zal niemand geschokt zijn over de ironische opmerkingen over het personeel in de Natuurwinkel, een onderwerp waar toch zeker 18 cabaretcollega’s het al een keer over hebben gehad.
Claudia de Breij houdt het lief en knus. Ze wil vrienden maken. Niet via Hyves, maar gewoon zoals op een fijn verjaardagsfeestje met alle ooms en tantes en de buren. Het vakmanschap druipt er inmiddels bij De Breij vanaf, maar het is lastig om een dag later nog iets van de avond te herinneren. Cabaret zo vluchtig als aceton.

iClaudia door Claudia de Breij, De Kleine Komedie Amsterdam 23 januari. Tournee. **