Nieuwe gedichten van Drs P en Wietske Loebis


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Tussen ‘onzijdigheidsverklaring’ en ‘onzin’ valt in de Van Dale niets te lezen en ook niets tussen Ollekebolleke en Pantoum in zijn eigen Handboek voor plezierdichters. Dus heeft de 88-jarige Drs. P met de Onzijn weer een nieuwe versvorm verzonnen. Zoals hij zich in het verleden liet leiden door groente en fruit of historische gebeurtenissen, zo heeft hij zich nu dichtend geworpen op de dubbele acht. Een klein boekje in de vorm gesneden van 88 met 8 onzijnen (van 11 regels: a-b-c b-c-d c-d-a e-e), waarin hij frivool schrijft over de achtkamp voor dames, de octopus en de 88 pianotoetsen. Het zijn gedichten zonder diepe betekenis, maar uitbundige taalcapriolen, zoals we van Drs. P gewend zijn. In de laatste onzijn, als de eigen leeftijd aan bod komt, slaat de stemming enigszins om, want dan wordt het ‘allemaal wat schemerachtig/De ogen worden zwak, ’t gehoor vergaat/De tred is niet gezwind meer, noch veerkrachtig/Het spreken wordt ook minder consistent/Het denkvermogen hoogstens twijfelachtig/Straks is men nog, wie weet, incontinent/Dan is de levensvreugde wel voorbij.’ Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we over twee en/of twaalf jaar nog een schitterend bundeltje van de onverwoestbare Drs. verwachten.
Wietske Loebis is twee generaties jonger dan Drs. P, maar kan wel tot zijn school worden gerekend. Dat vindt de meester zelf ook, gezien zijn aanbeveling op de achterflap van Cavia’s begin september: ‘Wietske Loebis heeft een volwassen sardonische kijk op het leven, die ze heel genietbaar verwoordt.’
Het light verse heeft er weer een interessante beoefenaarster bij. Met veel taalgevoel en humor zet Loebis (1974) zichzelf in de etalage als ongevoelige minnares of iemand die weinig mededogen voor dieren kan opbrengen. Veel waardering voor stagiaires, tandenloze opa of goochelaars met koffers heeft zij trouwens ook niet. Zij schrijft zowel keurig afgepaste, zingbare regels als zotte invallen die van de bladzijde dwarrelen. Met een mooie knak in elke gedachte, die goed is voor een glimlach of een grijns.

Drs. P: 88
Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 978 90 388 9039 5
€ 4.95

Wietske Loebis: Cavia’s begin september
Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 978 90 388 9021 0
€ 14.90