De Eerste Prijs (Pall Mall Export) voor Wouter Hamel


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Jazz-popzanger Wouter Hamel (1977) heeft gisteren in het Amsterdamse Americain Hotel De Eerste Prijs (de opvolger van de Pall Mall Export Prijs) in ontvangst genomen. De ‘aanmoedigingsprijs voor Nederlands grootste talent van het afgelopen jaar op het gebied van licht eigentijds amusement, toneel en jeugdtheater’ bestaat uit een beeld van Yvonne Kracht en een studiebeurs van 15.000 gulden.
Hamel valt niet alleen in de crooner traditie van Mel Tormé en Frank Sinatra, maar trekt ook met behulp van zijn producer Benny de lijnen naar melodieuze popmuziek door. De jury ziet Hamel als een aanwinst voor de Nederlandse muziekwereld en prijst de zanger dat hij niet de gemakkelijke weg heeft gekozen door een selectie te maken uit The American Songbook. Hamel schrijft zelf zijn teksten en muziek. Eerdere winnaars waren onder meer Ashton Brothers en Wende Snijders.
De naam van de onderscheiding De Eerste Prijs is wellicht wat bedriegelijk, want Hamel won in 2005, na zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, als eerste man het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Zijn cd Hamel verkoopt boven verwachting in Japan, en er is veel belangstelling voor zijn artistiek gemaakte clips op YouTube. Ofschoon hij vorig jaar op het North Sea Jazz Festival schitterde met frisse, lichte jazz, droomt Hamel toch vooral van een optreden op Lowlands.