Last words van Billy Holiday: Fuck you


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Of de journalist al vast haar famous last words wil horen? ‘Fuck you.’
Billie Holiday is niet zachtzinnig voor haar omgeving, maar het leven is ook niet zachtzinnig met haar omgesprongen. Haar moeder is een jonge tiener, die geen idee heeft hoe ze haar dochter moet opvoeden. Vader is al snel uit beeld, ze wordt verkracht op haar dertiende, nare katholieke kostschool, met moeder naar New York waar de twee vrouwen met seks wat geld bij elkaar sprokkelen. Nadat haar gouden stem in Harlem is ontdekt volgt een moeizaam leven met hardhandige foute mannen, drank en drugs, een jaar gevangenis en strijd tegen racisme. Volledig versleten sterft de ultieme blues-lady op vierenveertig jarige leeftijd. Te moe om nog ‘fuck you’ te zeggen.
Ruth Jacott strompelt als Billie Holiday de platenstudio binnen. De band wacht al een paar uur op haar. Het laatste nummer van haar nieuwe plaat moet vandaag worden opgenomen. Een aantal opnames mislukt omdat ze onverstaanbaar brabbelt, de tekst of haar stem even kwijt is. De platenbaas foetert haar uit en dan zingt ze getergd, zelfverzekerd en angstaanjagend mooi Don’t worry ‘bout me. De musical Billie Holiday is tien minuten onderweg en dan staat al vast dat ‘Ruth Jacott als Billie Holiday’ niet klopt. Het moet zijn: Ruth Jacott is Billie Holiday.
V&V Entertainment heeft in de afgelopen jaren naam gemaakt met kleinschalige musicals over grote internationale vedettes. Na Marlene Dietrich (Jasperina de Jong) en Edith Piaf (Liesbeth List) wordt met Billie Holiday een bijzondere trilogie afgerond, met opnieuw een leven met veel weerhaken, schitterend repertoire en een hoofdrolspeelsters die haar hele ziel en zaligheid in de strijd gooit.

Billie Holiday door V&V Entertainment met Ruth Jacott, script: Pieter van de Waterbeemd, regie: Peter de Baan. Schouwburg Leiden 17 december. Tournee tot half april.