Nieuwe cd’s van Republiek van de Muziek en Rick Treffers


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Republiek van de Muziek: Echt. YBK. www.republiekvandemuziek.nl
***
In 2005 verkocht Ytsen Kooistra zijn internetbedrijf Ritstele.com en stak een deel van de opbrengst in het maken van de cd Echt met percussionist/zanger Robin Zuidam onder de parmantige naam Republiek van de Muziek. Het album klinkt als de zelfgerealiseerde droom van een enthousiaste muzikant, die uitstekende studiomuzikanten heeft ingehuurd. In het openingsnumer Volg je hart wordt lekker fel de ommezwaai in loopbaan toegelicht. Verder is er op de teksten, die vooral over de liefde gaan, weinig aan te merken, maar een groot dichter is Kooistra niet. Als toetsenist van de Delftse studentenband Anders nog iets haalde hij de roem van andere studentenbands als Guus Meeuwis en Volumia niet, maar hij is dat muzikale idioom wel trouw gebleven, met een duidelijke hang naar Borsato-achtige nummers. Zuidam heeft een aangename popstem die tussen mannelijk en vrouwelijk inhangt, waarmee hij zowel kan zwijmelen maar ook hardhandig uithalen.

Rick Treffers: Het heeft niets met jou te maken. Silvox. www.ricktreffers.nl
***
Rick Treffers is zanger/gitarist/schrijver van de Engelstalige band Mist, die in Spanje aardig aan de weg timmert, voormalig popjournalist en organisator van de huiskamerconcertserie Live in your living. Zijn activiteiten zijn altijd een beetje in de marge gebleven. Zijn Nederlandstalige solo-album verdient meer aandacht. Hij schrijft heldere melodieën, die de invloed laten horen van diverse popstromingen van de afgelopen decennia, zoals psychedelisch, hard-rock en Zappa. Maar het zijn vooral de teksten die dit album uit de massa tillen, zoals de compacte zinnen over de vergankelijkheid: ‘Jij draagt een harnas/een schitterend geval/Onder die kolder/daar bevindt zich het verval.’
Een fijn extraatje zijn de prachtige foto’s van Tessa Postuma de Boer die zich heeft uitgeleefd bij spannende titels als Pispaal in de wind, Het woordje ooit en Achterwaarts Venus.