Gedoseerde sensualiteit en acrobatiek


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Bollywood, de Indiase filmindustrie met Mumbai (Bombay) als centrum, betekent 800 films per jaar, 15 miljoen kaartjes per dag, en een verhaal dat meestal niet verder gaat dan: jongen en meisje zijn verliefd, familie maakt bezwaar, maar na veel boze blikken, tranen en dans komt alles goed. Films om weg te zwijmelen, ofschoon er steeds vaker kwaliteitsfilms tussen zitten. De geschiedenis van India en de huidige hectische samenleving bieden ten slotte meer dan genoeg interessante onderwerpen.
Bollywood – The Show speelt tegen de achtergrond van de tweestrijd tussen diepgang en oppervlakkig vermaak. De dansshow, die het afgelopen weekend tienduizend bezoekers trok in Amsterdam, reist al een aantal jaren door de wereld en trekt ook vele Bollywood-fans buiten de Indiase gemeenschap.
De makers van de dansshow komen uit de familie Merchant, die als een belangrijke leverancier voor Bollywood geldt, maar die ook hecht aan de traditionele dans. In het verhaal waarin fictie en werkelijkheid door elkaar lopen spitst het conflict zich toe op dansgoeroe Shantilal Merchant, die zich terugtrekt in een Shiva tempel in de woestijn van Rajastan en kleindochter Ayesha die de glamour van Mombai opzoekt.
Er wordt behoorlijk geacteerd, ook al blijft de immer aanwezige homo in dit soort verhalen nog steeds steken op het Theater van de Lach-niveau. Maar veel belangrijker dan het verhaal zijn de muziek en de dans, die een westerse injectie hebben gekregen, zodat er nu sprake is van Hindi Rock en Hindi Disco. Het komt allemaal voorbij, zoals we in de film gewend zijn: met prachtig massale en kleurrijke dansscènes, waarin klassieke elementen zitten, gedoseerde sensualiteit en circusachtige acrobatiek. Deze groep is uistekend op elkaar ingespeeld, maar maakt geen ingedutte indruk, omdat ze met regelmaat nieuwe hits uit India aan de show toevoegen.

Bollywood, The Show, muziek: Salim & Sulaiman Merchant, choreografie: Vaibhavi Merchant, Rai Amsterdam 28 december. Tot eind april in Duitsland: www.bollywoodshow.de