De veelzijdigste van de Grote Drie


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Wim Sonneveld in beeld. Box met 10 dvd’s. Universal.
****

Van de naoorlogse Grote Drie (Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld) was Sonneveld (1917-1974) ongetwijfeld de meest veelzijdige: behalve cabaretier was hij ook chansonnier en (film- en musical)acteur. Zelf heeft hij niet al te veel geschreven, maar het materiaal dat hem werd aangereikt door onder meer Michel van der Plas, Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt en zijn geliefde Friso Wiegersma wist hij tot klassiekers om te toveren. Daarbij kon hij zowel melancholiek, platvloers als intelligent vals zijn. Alle facetten van Sonneveld zijn terug te vinden op de tien dvd’s van Wim Sonneveld in beeld, het zorgvuldig gerestaureerde, volledige televisie- en filmoeuvre. Daartoe behoort helaas niet zijn rol als de arrogante taalwetenschapper Higgins in My Fair Lady, maar wel een prachtig interview met Mies Bouwman, documentaires, korte nieuwsitems en vele theatershows.
Cabaretiers die zich werpen op de speelfilm worden bijna per definitie neergesabeld door de filmpers, die vindt dat de cabaretier zich tot zijn afgebakende terrein moet beperken. Toch wel enigszins ten onrechte als je nu Het wonderlijke leven van Willem Parel (de orgelman) en Op de Hollandse Toer (met Adèle Bloemendaal) bekijkt.
Veel van de opnamen zijn na de dood van Sonneveld wel een keer voorbij gekomen op televisie. Echte cadeautjes zijn een in Nederland opgenomen Engelstalige screentest (als inbreker) om de filmloopbaan van Sonneveld in de VS voor te bereiden en een Duitstalige reclame voor een wasmiddel. Koddig, een beetje knullig, maar ontroerend leuk. Een degelijk informatieboekje ontbreekt.