Fijne, klaterende show van Kleinsma


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Een royale trap die in verschillende kleuren oplicht, acht muzikanten achter een klassiek Big Band lessenaartje met een sierlijke S, een paar dansers die stoer, maar dienstbaar om de hoofdpersoon van de avond heen dwarrelen: een zangeres in zwart broekpak en hoge hoed. Kortom, alles staat klaar voor een Amerikaans avondje glad amusement met Simone Kleinsma. En daar passen ook uitbundig gearrangeerde nummers in als Close to you, For once in my life, The lady is a tramp en Let’s face the music and dance. Wat lijken die laatste twee liedjes van Rodgers/Hart en Irving Berlin toch op elkaar.
In Songs from the heart zingt Simone Kleinsma de mooiste liedjes uit haar loopbaan en nummers die ze altijd graag had willen zingen. Daar zit inderdaad een hoop materiaal uit The Great American Songbook bij. Dan kruipt ze met haar machtige strot, perfecte timing en soepele presentatie toch verrekte dicht in de buurt van Shirley Bassey of Shirley Maclaine. Maar haar carrière, die loopt langs grote mannen als Gerard Cox, André van Duin, Paul de Leeuw en natuurlijk musicalman Joop van den Ende, is zo gevarieerd dat ze ook op haar avondje met lievelingsliedjes uit meerdere vaatjes kan tappen. Ze kan net zo makkelijk de zalig relativerende poldercabaretière zijn in de nummers van Annie Schmidt en Harry Bannink.
Simone Kleinsma en haar dansers en band maken een fijne, klaterende show. Toch maakt Kleinsma nog de meeste indruk in de piepkleine nummers met hele dunne, maar oerkrachtige begeleiding, zoals Pap, kan je me horen (Alan en Marilyn Bergman/Michel Legrand) en vooral het slotnummer Misschien vannacht (And so it goes van Billy Joel), waarvan vertaler Paul van Vliet het ultieme liefdeslied heeft gemaakt.

***
Songs from the heart door Simone Kleinsma, muziek o.l.v Kino Haitsma, regie: Guus Verstraete, Spant in Bussum 25 februari. Tournee tot half juni.