Herman Berkien (1942) ‘De stem van Utereg’ is overleden


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Kleinkunstenaar en ‘De stem van Utereg’ Herman Berkien is woensdagochtend in zijn woonplaats Utrecht overleden aan een hartstilstand. Direct stroomde het condoleanceregister van de site van FC Utrecht vol. Utereg me Kluppie, een lied van Berkien galmde met grote regelmaat door stadion de Galgenwaard. Hij heeft meerdere keren live in dat stadion gezongen, onder meer aan het begin van het vorige voetbalseizoen met het lied Het moet stoppen, dat hij had geschreven voor de actiedag tegen zinloos geweld. Berkien was toen al ziek.
Herman Berkien (Utrecht, 15 juni 1942) studeerde grafisch ontwerp in Utrecht aan de kunstacademie. Na zijn militaire dienst volgde hij een studie tolk-vertaler en was hij publicist. Zijn cabaretcarrière begon in het programma Muzeval van de nestor van de Utrechtse kleinkunst Hennie Oliemuller in het Schiller theater. Zijn bijdragen werden zo enthousiast ontvangen dat hij in 1970 een eigen cabaretgroep vormde in het Mirliton theater. Hij kan gezien worden als de ontdekker van Tineke Schouten die van 1974 tot 1979 als aangever van Berkien werkte voordat zij aan haar succesvolle solo-loopbaan begon.
Berkien bracht meerdere singles uit die het vooral in de regio Utrecht goed deden, waaronder Uterech mu stad, Retteketet, zei Tante Jet en Waar is toch m’n caravan? Sterk was ook zijn parodie op de zoetsappige gedichten van luisteraars van het radioprogramma Candlelight van Jan van Veen met Greensleeves als muzikaal decor. Zijn laatste cd verscheen in 2002: Bes tof. In dat jaar werd Herman Berkien Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Uitgever/verzamelaar Vic van de Reijt plaatste het lied De Vakman in zijn Top 100 van Nederlandstalige singles met het commentaar: Rechts cabaret bestaat nauwelijks in Nederland, maar deze Utrechtse neef van Lenie uit de Takkestraat kan er wat van: ‘Waar vind je nog een vakman? Ze zitten bij het GAK man.’ Het nummer werd in 1977 vaak door de VARA gedraaid, dus mogelijk zag men het aan voor satire.
Op televisie was Berkien te zien in de populaire serie Familie Oudenrijn en als presentator van een aantal programma’s van Veronica. Hij geldt als de ‘uitvinder’ van het Utrechtse scheldwoord áááchterlijke gladiool.