Pippi Langkous is de grote winnaar


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Rotterdam

The Lion King en Mamma Mia!, twee musicals van producent Joop van den Ende zijn de grote winnaars geworden van het door Joop van den Ende geïnitieerde John Kraaijkamp Musical Awards Gala. In het Rotterdamse Nieuwe Luxor Theater verzilverden beide musicals gisteravond drie nominaties. Simone Kleinsma kreeg de prijs voor haar hoofdrol in Mamma Mia! De lezers van de ANWB-Kampioen wezen Mamma Mia! aan als de beste grote musical en Pluk van de Petteflet als de beste kleine musical.
Helaas was Julie Taymor niet aanwezig om de John Kraaijkamp Award in ontvangst te nemen voor haar creatieve prestatie in The Lion King. Zelfs de critici die de Nederlandse uitvoering van de Disney-musical toch wel erg magertjes vonden, waren allen verrukt van de dierenpoppen, maskers en Afrikaanse natuuruitbeeldingen in de musical.
Wel aanwezig was een andere internationale musicalgrootheid. Andrew Lloyd Webber kreeg uit handen van presentatrice Tooske Breugem de Cubus Oeuvre Award uitgereikt voor zijn muziek voor onder meer Cats, Phantom of the Opera en Evita. Gezeten op een krukje waar Idols-deelnemers in spanning afwachten of ze door de kijker worden weggestemd, luisterde Sir Andrew naar uitvoeringen van zijn liedjes door onder meer Hind en Karin Bloemen. En daarna weer snel terug naar Londen, waar Lloyd Webber werkt aan een filmversie van Phantom of the Opera en zijn nieuwe Victoriaanse musical The Woman in White, die in september in Londen in première zal gaan.
In het laatste jaar van de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (de Vlaamse overheid heeft de subsidie ingetrokken) werd het gezelschap met twee awards beloond voor de creatieve moed om de niet altijd even toegankelijke musicals van Stephen Sondheim te produceren. De jury onder leiding van Luxor-directeur Rob Wiegman kende aan Merrily we roll along een award toe voor de beste inhoudelijke creatie, terwijl Ara Halici de prijs kreeg voor Beste mannelijke hoofdrol in een Grote Musical Productie.
In de schaduw van Brel haalde een dubbelslag. Rob van de Meeberg en Vera Mann kregen de prijs voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol in deze kleine musical.
De bezoekers van het gala kregen voorproefjes te zien van musicals die het volgend seizoen in première zullen gaan, zoals De Jantjes, Passion, en de rockmusical Ren, Lenny ren van Acda & De Munnik.