Het had zo leuk kunnen zijn


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

De ‘lieve kijkbuiskindertjes’ zijn in De Fabeltjeskrant-musical ’toneelkijkertjes’ geworden, maar Meneer de Uil, Ed & Willem Bever, Juffrouw Ooievaar en Bor de Wolf zien er nog exact hetzelfde uit als op televisie. Ook de stemmen klinken fijn vertrouwd. De Fabeltjeskrant werd dagelijks uitgezonden tussen 1968-1973 en 1985-1992, en was razend populair bij kinderen én ouders. Er is een nieuwe bewoonster in het Dierenbos bijgekomen. Dat is – daar kon je gif op innemen – Fatima de Poes, met een Marokkaans accent, die iets moois begint met Zoef de Haas. Dus je weet dat ergens ook het woord ‘respect’ valt.
De kracht van de Fabeltjeskrant zat in de pittige, licht moraliserende vijf minuten verhaaltjes en de uitgesproken karakters van de dieren. Daar blijft in de musical bitter weinig van over. Het verhaal – een gestresste producer die in het bos komt onthaasten, organiseert een muzikale talentenjacht – is fantasieloos en van een zeldzame sloomheid. Na de pauze wordt het klunzig afgeraffeld en zit het volgepropt met liedjes. Ruud Bos heeft gelukkig een mooie afwisseling gecomponeerd van lekkere meezingers (enkele klassiekers zijn meegenomen, zoals Hup, daar is Willem met de waterpomptang) en ‘volwassen’ musicalmelodieën, maar de balans met de gesproken tekst is na de pauze zoek.
Alleen de ijdelheid van Juffrouw Ooievaar en de verlegenheid van Zoef de Haas (met zijn ‘hazewindjes’) worden mooi uitgespeeld. Verder wordt dit bos bewoond door vlakke, karakterloze dieren, die zich allemaal de longen uit het lijf schreeuwen. Er waren in De Fabeltjeskrant altijd een paar aardige opmerkingen voor de meekijkende vader en moede verstopt. Helaas zadelt musical-scriptschrijver Jon van Eerd de ouders met vervelende oubolligheid op van het kaliber ‘een iPod is een hele lieve vrouw met bepaalde voorkeuren.’
De spelers zijn niet als in een tweederangs carnavalsact in de dierenpakken gekropen, maar houden de poppen vast alsof er een Siamese tweeling staat. Dat is een uitstekende vondst. Maar de poppen zijn tamelijk log en de spelers zijn meer acteur dan poppenspeler, dus het blijft een geblokte combinatie. Alleen bij een liefdesdansje van Fatima en Zoef weten Mieke Dijkstra en Willem-Jan Stouthart wat leven in de poppen te blazen. Dan zie je even hoe leuk het had kunnen zijn.

De Fabeltjeskrant-musical, oorspronkelijke liedteksten: Leen Valkenier, script en aanvullende liedteksten: Jon van Eerd, muziek: Ruud Bos, regie: Paul van Ewijk. Theater aan de Parade Den Bosch 30 september. Tournee tot eind maart.