Het jongere broertje van Cirque du Soleil


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

RAIN_PhotosPromo_Vert_FR_Juin08.qxpHet jongere broertje van Cirque du Soleil, zo wordt Cirque Éloize genoemd. 16 jaar oud en, net als het grote voorbeeld, afkomstig uit Quebec, het hart van het moderne theatercircus. Maar waar Cirque du Soleil zich nog wel eens te buiten gaat aan te veel extravaganza, te veel Hollywood en Las Vegas in de piste, daar is de band tussen het rondtrekkend tentencircus en Éloize meer voelbaar, ruikbaar en zichtbaar gebleven. Rain, de voorstelling waarmee het gezelschap al meerdere jaren de wereld rondtrekt, is toegankelijk en prikkelt alle zintuigen. In één woord: subliem.
Schrijver en regisseur Daniele Finzi Pasca haalt in Rain herinneringen op aan zijn jeugd in Zwitserland. Zijn historisch besef en gevoel voor nostalgie komen uit de fotowereld waarin hij opgroeide, in een familie van drie generaties fotografen aan vaders kant. Als hij niet in de donkere kamer van zijn vader was, genoot hij buiten van de magie van regen: een verrassing uit de lucht die de aarde tot leven brengt en een waterspeeltuin voor kinderen tevoorschijn tovert.
In Rain komt niet alleen 50.000 liter water uit de lucht kletteren, waardoor een schitterend waterballet kan worden opgevoerd, maar motregent het ook gekleurd papier, donderen schoenen als hagelstenen omlaag, en komen vijf acrobaten langs doeken als dikke regenstralen naar beneden. De wolken hangen de hele avond aan draadjes in de lucht.
De hang naar vroeger wordt verbeeld door de honky tonk-pianist en ongecompliceerde kroegzang en -dans, de gedateerde zwempakken, flarden van het Europese straatbeeld voor de tweede wereldoorlog, en het onbekommerde spel van de kinderen op het pleintje. Er wordt geschommeld, gehuppeld, vrolijk gepest, en met blokken geschoven. Maar het spel met eenvoudige attributen als drie stokjes of een grote hoepel is van een ongekende kwaliteit.
Naast de lieflijke huiskameracts laat het gezelschap ook spectaculaire acrobatiek zien, een wonderschoon hand-op-hand-ballet van twee Poolse krachtpatsers, en een verbluffende slangenact van Nadine Louis die door twee anderen niet bepaald zachtzinnig in een koffer wordt gepropt.
In het circus uit het Verre Oosten zien we ook vaak rubberen schepseltjes die zich in alle vormen kunnen draaien, maar daar lijkt de act iets onmenselijks te hebben. Het aantrekkelijke van Cirque Éloize is dat zelfs de meest onmogelijke acts door de intieme sfeer en de humor aards blijven. Na de Poolse krachtact krijgen de sterke mannen droog te horen: ‘Als je dan toch zo sterk bent, zet dan even de piano in de coulissen.’ Het is de magie van de boerenschuur, van het pleintje achter het schoolgebouw, het is circus op zijn allerbest.

*****
Rain door Cirque Éloize, Zaantheater Zaandam 10 september. Vanavond en morgen (14 en 15) in Eindhoven (Parktheater). Tournee tot 11 november. www.raintheshow.com