Rotterdamse muziekheld


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Begin jaren dertig is accordeonist/saxofonist/zanger/componist Jaap Valkhoff een van de grote jongens op de Schiedamsedijk, hét uitgaanscentrum van Rotterdam. Op een avond komt de befaamde, uit Duitsland gevluchte violist/orkestleider Dajos Béla en zijn impresario de Cosmopoliet binnen, een van de modernste dansgelegenheden op ‘de Dijk.’ Zij bieden Valkhoff een tournee van een half jaar door Zuid Amerika aan, met een voor de crisisjaren gigantische gage van veertig gulden per avond, waarvoor hij twee keer tien minuten moet optreden. Maar Valkhoff heeft net verkering gekregen en is verknocht aan Rotterdam.
Ofschoon hij later wel degelijk buitenlandse tournees heeft gemaakt en in de oorlogsjaren in Amsterdam heeft gewoond (waar hij met zijn muziek vier gezinnen wist te onderhouden), is Valkhoff een van de grootste muzikale troefkaarten van Rotterdam.
Jaap Valkhoff is honderd jaar geleden geboren in de volksbuurt Crooswijk. Een mooie aanleiding voor een boek. Maar geen enkele uitgever zag brood in het levensverhaal van de componist (en vaak ook tekstdichter) van vele klassiekers, waaronder Hand in hand, kameraden (dat bij een bezoek van koningin Juliana aan Joegoslavië als het volkslied werd gespeeld), Ik zie de haven al, en Ik ben verliefd op een keukenmeid. Daarom hebben twee van zijn zoons de herinneringen die Valkhoff vanaf 1980 voor het familiearchief op een cassetterecorder heeft ingesproken, zelf maar uitgewerkt en uitgegeven. Het is een uitbundig geïllustreerd, vriendelijk boek geworden, aangevuld met twee cd’s: een soloalbum van Valkhoff en een verzameling van zijn hits uitgevoerd door onder meer The Ramblers, Eddy Christiani en Max van Praag. De volledige discografie (met leuke afbeeldingen van platenhoesjes en bladmuziek) is indrukwekkend. Meer dan 200 nummers (vaak met Hans Ruf jr. als tekstdichter) schreef Valkhoff, van lekkere meezingers (Oh Johnny voor Tante Leen) tot knap melodische jazzy nummers als Diep in mijn hart, waar zelfs het Willem Breuker Kollektief mee aan de slag is gegaan. Ondanks het anekdotische karakter van het boek komen we toch veel te weten over het amusementsleven en het schnabbelcircuit in Rotterdam en Amsterdam voor, tijdens en na de oorlog.
Valkhoff overleed in 1992, nadat hij op de fiets was aangereden. Op de Schiedamsedijk, schuin tegenover de Oase bar, lange tijd het eigendom en muzikale huis van Valkhoff, staat het driedelige kunstwerk Langs de Maas: zijn profiel, de Maas en natuurlijk de accordeon.

***
Martin Valkhoff en Ben Valkhoff: Diep in mijn hart. Het muzikale leven van Jaap Valkhoff. Met 2 cd’s.
Erven Jaap Valkhoff, www.jaapvalkhoff.nl; 129 pagina’s; € 29,95;
ISBN 978-90-9025581-1