Kerstcircus Carré verslaat Arena Blvd


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Wereld Kerstcircus door Stardust Circus International en Interpresario. Theater Carré Amsterdam, 19 december. Aldaar t/m 5 januari.
****

Wintercircus Amsterdam door Hillenaar Circus Events en Circus Scott, tent aan de ArenA Boulevard Amsterdam, 21 december. Aldaar t/m 5 januari.
**

‘Carré is niet langer het enige kerstcircus in Amsterdam’, meldt het persbericht van Circus Hillenaar trots, dat dit jaar samenwerkt met het Zweedse Circus Scott. Aan de ArenA Boulevard is een grote tent (1800 zitplaatsen) neergezet om de concurrentie aan te gaan met Carré, waar 29 jaar geleden de circustraditie van Oscar Carré nieuw leven werd ingeblazen door Henk van der Meijden en de onlangs overleden Wout van Liempt. Daarom een vergelijkend warenonderzoek.
De locatie
Een prachtige tent, met een deel waar kinderen zich kunnen bekwamen in circustechnieken als draadlopen, of een statig gebouw aan de Amstel dat 125 jaar geleden als piste-theater werd ingericht? ‘Nergens is circus mooier dan in Carré’ werd 29 jaar geleden de slogan van het Wereld Kerstcircus. Maar als je het niet erg vindt om je jas aan te houden vanwege de kou is in beide locaties genoeg circusromantiek te vinden.
De clown
WKC-CarrÇ---Bello-Nock-(Clown)---Ftgr-Rob-van-Houdt---007-PBEr lopen maar een paar clowns rond die kind, ouders en grootouders in één vloeiende beweging kunnen bedienen. De Amerikaanse powerclown Bello Nock behoort tot die categorie. Hij opent de show in Carré met een humoristische zoektocht naar het licht die hem in de nok van het gebouw op een vervaarlijk heen en weer zwiepende lantaarnpaal brengt. Absolute topkwaliteit. De Spaanse clown Eric Boo in de Hellenaar-tent is van het kaliber kinderfeestje-clown waar de kinderen al tevreden zijn met een gek stemmetje of een struikelpartij. Echt onder de maat.
Paarden
Paarden vormden de basis van het circus van Oscar Carré, esthetisch verantwoord buigen en rondhuppelen in formatie. Carré komt dit jaar met de aanstellerige, als woestijnstamhoofd verklede Italiaan Alex Giona. Zoiets wordt doorgaans aangekondigd als ‘paardenpoëzie’, maar dan wel poëzie van het mierzoete soort. Voor de liefhebber. De Friese paarden aan de ArenA Boulevard van de Deense Karolin Rask zien er stoerder uit, maar hebben een veel beperkter repertoire.
Luchtacrobatiek
Door de goede contacten van Van der Meijden met het Nationaal Circus van Pyongyang komen al vele jaren de ongeëvenaarde luchttrapeze artiesten uit Noord Korea naar Carré. Super gedisciplineerde fenomenen met viervoudige vluchtsalto’s, waar het hart bij stilstaat. Circus Hillenaar stelt daar de Chileense Torres Brothers tegenover in het Rad des Doods, een bloedgevaarlijke act zonder veiligheidsvoorzieningen tien meter boven de grond in en bovenop een draaiende constructies van twee grote buizen.
Conclusie
De Torres Brothers zijn groots, de Chinese Puyang Boys, die drie acts – een armoedig teken voor een circus – laten zien, zijn goede acrobaten. Verder zijn de acts in de tent van B-kwaliteit of wel aardig, maar cliché. Met de overbodige dansers, de uiterst knullige (Engelstalige) presentatie en een lasershow als treurige dieptepunten. Ze halen het niet bij de jongleurs, de buikspreker en Russische sprongacrobaten in Carré, dat zeker dit jaar niet wakker hoeft te liggen van de Zweeds-Nederlandse concurrentie een paar kilometer verderop.