Kille, kale Bollywood-productie


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het spijt de burgemeester van Londen zeer, maar voor de Olympische Spelen van 2012 moeten meer huizen tegen de vlakte dan gepland. Tevens kondigt hij een grote multiculturele theaterwedstrijd aan. De Indiase danseres Maya moet haar huis uit, maar laat het er niet bij zitten. Ook krijgt zij problemen, als zij met haar traditionele dansstijl voor tweespalt zorgt binnen een dansgroep die zich opmaakt voor de wedstrijd.
Wie regelmatig naar een Bollywood-film gaat weet dat je het met dit verhaal, waar natuurlijk een paar kilo zoete liefde aan toegevoegd is, zo slecht nog niet getroffen hebt. Miss Bollywood wordt gedragen door de bekende filmactrice Shilpa Shetty, die door het grotendeels Hindustaanse publiek als een heldin werd verwelkomd. Haar acteertalent is bescheiden, maar ze is mooi en danst goddelijk. Voeg daarbij de tientallen dansers en danseressen, gepokt en gemazeld in de explosieve Indiase showdans en succes lijkt verzekerd.
Niets is minder waar. Dat komt onder meer door twee infantiele clowns, waarbij vergeleken Bassie en Adriaan verfijnde intellectuele komieken zijn. Maar de grootste miskleun betreft de ingeblikte muziek, die uit diverse Bollywoodfilms is geplukt en sullig door de dansers wordt geplaybackt. In een film is playback logisch, maar in het theater komt het dom over om dezelfde artiest met drie verschillende stemmen te horen zingen. Er zit ook veel krampachtig verwesterde Indiase dreun-muziek bij, waar je niet vrolijk van wordt.
Geen live-orkest, geen decor (alleen saaie vloeistofdia-afbeeldingen) en geen behoorlijke muzikale lijn maken Miss Bollywood tot een kille en kale productie. Op dansgebied valt er – vooral na de pauze, met een boeiende battle tussen de traditionele en moderne Indiase dans en een knallende finale – aardig wat te genieten, maar als musical is Miss Bollywood ver beneden de maat.

Miss Bollywood, the musical, met Shilpa Shetty, World Forum Theater Den Haag, 2 december. Aldaar t/m 6 december.