Kiss in Amsterdam Noord


Geplaatst in Theaterrecensies op .

Nederland,Amsterdam, 2015 'Nederland,Amsterdam, 2015 Kiss of the Spider Woman, OpusOne, met o.a. Alex Klaasen en René van Kooten regie Koen van Dijk Foto: Bob Bronshoff

Foto: Bob Bronshoff

Kiss of the Spider Woman door OpusOne, script: Terrence McNally, liedteksten en muziek: John Kander en Fred Ebb, choreografie: Chiara Re, vertaling en regie: Koen van Dijk. Het Zonnehuis Amsterdam-Noord 8 juni. Aldaar t/m 5 juli. kissofthespiderwoman.nl

 ****

 Een gevangeniscel tijdens de Argentijnse militaire dictatuur. U weet wel: WK voetbal 1978, vader van Maxima, Dwaze Moeders. De homoseksuele Molina (Alex Klaasen), die vastzit wegens een relatie met een minderjarige, moet zijn cel delen met de linkse activist Valentin (René van Kooten), die in alles zijn tegenpool is. Direct worden de stellingen betrokken en de rauwe Valentin trekt letterlijk een grens in de cel. Daar gaat de zorgzame Molina met zijn gebabbel over Hollywood-films makkelijk overheen.

De roman El beso de la mujer araña van de Argentijnse schrijver Manuel Pig was de basis voor een toneelstuk, de Oscar winnende film uit 1985 en een grootschalige Broadway en West End musical van John Kander en Fred Ebb (het duo achter Cabaret en Chicago) in de jaren negentig. Daarin zitten helaas maar een paar echt beklijvende muziekstukken. Koen van Dijk is in de kamerversie van Spiderwoman in het fantastisch gerestaureerde Zonnehuis in Amsterdam-Noord teruggegaan tot de essentie van de roman: de dialoog tussen twee extremen in een dictatuur die tot elkaar veroordeeld zijn en de geest van de filmster Aurora, verleidelijk gespeeld door Marjolein Teepen.

Klaasen en Van Kooten zijn niet bang om tegen het randje van het cliché te spelen als feminiene etaleur en supermacho politieke rebel. Vooral Klaasen weet je met kleine gebaartjes en mini-tussenzinnetjes helemaal in te pakken. Maar daarom komt de (natuurlijk wel verwachte) toenadering nog beter uit de verf. De twee maken, met behulp van het gevangenispersoneel, een beklemmende cocktail van vluchtgedrag, idealisme, vriendschap en verraad. Neem de pont en ga naar Het Zonnehuis.