Mini & Maxi nog steeds de top


Geplaatst in Theaterrecensies op .
fotograaf Mark Janssen

fotograaf Mark Janssen

NU! door Mini & Maxi, regie: Jos Thie, Koninklijke Schouwburg Den Haag 24 mei. Aldaar nog 7 en 13 juni en 20 september. mini-maxi.nu

***

Kees van Kooten omschreef het gelukzalige gevoel van een echt duo met het graven van twee kanten in een berg zand op het strand. ‘Het moment dat je dan die andere vinger voelt, dat is het duo.’

De kleine Karel de Rooij en de lange Peter de Jong vormen ook zo’n hecht duo dat elkaar de hand reikt. Hun twee-eenheid wordt misschien het best gedemonstreerd als ze allebei een arm door een jas steken en van dat levenloze stukje stof een levend wezen maken. Het is een van de klassieke acts op het grootse repertoire van de twee magische clowns/mimespelers/muzikanten. Fysieke beperkingen die met de jaren kwamen maken het nu onmogelijk om spectaculaire strapatsen uit te halen, maar gelukkig hebben ze hun variété-ervaring inmiddels gedeeld met Ashton Brothers, Eric Koller, Percossa en Wëreldbänd.

Maar misschien lag hun grootste kracht wel in de subtiele miniatuurtjes, zoals de marionet met viool die door een hevig niesende marionettenspeler alle kanten op wordt getrokken waardoor de viool op de meest ongelukkige plekken terecht komt. Deze sublieme act maakt deel uit van de voorstelling NU! die speciaal voor de Koninklijke Schouwburg is samengesteld. De scènes en muziekstukken – helaas iets te veel Slavische muziekstukken en iets te weinig scènes – worden gelardeerd met tekstflarden uit Samuel Becketts Wachten op Godot. Toen De Rooij en De Jong tien jaar geleden noodgedwongen moesten stoppen met hun spektakelvariété bleken zij de perfecte spelers voor dat ongrijpbare stuk bij Het Nationale Toneel.

De fragmenten, zoals ‘Vind je het goed als we een ogenblik ons mond houden? en ‘Wat hebben we gisteren gedaan?’ zijn natuurlijk totaal uit hun originele verband gerukt, maar krijgen in deze voorstelling een nieuwe, bijna ontroerende betekenis. Ook in een lagere versnelling zijn Mini & Maxi nog steeds een lust voor het oog.