De Grote Oorlog herleeft in Poperinge


Geplaatst in Theaterrecensies op .
fotograaf Luk Monsaert

fotograaf Luk Monsaert

Flanders Fields, eindbestemming Poperinge door Music Hall, tekst: Willem Wallyn en Maliboe, muziek: Matt Dunkley, regie: Indra Siera. Theatertent Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge (Vlaanderen). Tot 15 juni. musichall.be

 ****

 Een Brits-Indische soldaat, die voor een vaderland vecht dat hij niet kent, houdt zich na een Duitse aanval dood. Hij hoopt zo het slagveld te ontvluchten om terug te keren naar zijn vrouw en pasgeboren dochter. Als de ratten aan hem gaan knagen kan hij zijn macaber toneelstuk niet meer volhouden. Hij wordt als deserteur veroordeeld en geëxecuteerd.
Honderd jaar na de Grote Oorlog doolt hij nog steeds als een rusteloze ziel over de Britse begraafplaats Lijssenthoek bij het Vlaamse Poperinge. Hij is niet de enige. Een Britse verpleegster is omgekomen nadat ze verliefd was geworden op een Duitse krijgsgevangene, en een andere soldaat heeft zijn homoseksuele vriend uit eigen lijfsbehoud in de steek gelaten.
Deze dolende zielen worden elke dag op appèl geroepen door een kolonel met een gezagsprobleem. Totdat in 2015 een schrijver die met een stuk bezig is in het kader van de wereldoorlog-herdenkingsfestiviteiten zich over hun geschiedenis ontfermt. Hij schrijft het schuldgevoel, de angst, de vertwijfeling van de rusteloze overledenen weg, die daardoor kunnen ‘oversteken’ naar het vreedzame dodenrijk. Het wordt een serieus stuk, en daarmee komt hij in conflict met zijn producent, die een fleurige musical in gedachten heeft. Deze geldgeile showproducent wordt in Flanders Fields als een ongeloofwaardige imbeciel neergezet, en daarmee is het enige minpuntje aangegeven van deze formidabele voorstelling. Heel intelligent hoe heden en verleden in elkaar overlopen, indrukwekkend hoe de perfect onderhouden begraafplaats in de voorstelling wordt verwerkt, gevoelig door de muziek van de Britse topcomponist Matt Dunkley, en spannend hoe zelfgemaakte filmbeelden en archiefmateriaal de gruwelijke oorlog in beeld brengen.

Wie de komende maand een Vlaamse Grote Oorlog-trip maakt, mag deze voorstelling niet overslaan.