Safari-feest in de Bijlmer


Geplaatst in Theaterrecensies op .
fotograaf Jenneke Boeijink

fotograaf Jenneke Boeijink

Wijksafari Bijlmer door Zina en Adelheid/Female Economy, op diverse plekken in de Bijlmer, 21 mei. Tot en met 26 juni. Kaarten via bijlmerparktheater.nl

 ****

 Zo dichtbij, en toch zo ver weg. De Bijlmer dus. Ook voor Amsterdammers uit andere wijken, want die komen meestal alleen in de Bijlmer om naar Ajax of een concert te gaan of een keertje exotisch te winkelen bij de Amsterdamse Poort. Maar wat er zich achter de deuren van de flats (en gelukkig ook weer laagbouwwoningen) in de meest multi-culturele wijk van Nederland afspeelt is voor de meesten onbekend.

Deze Wijksafari van Adelheid Roosen en haar sociale theaterkompanen volgt het succesvolle patroon van eerdere ontdekkingsreizen door Slotermeer (Amsterdam), Ondiep (Utrecht) en Tepito (Mexico City): professionele theatermakers laten zich enkele maanden ‘adopteren’ door wijkbewoners, gaan in een nieuwe wereld op en vertellen samen hun verhaal van geïnteresseerd botsen en harmonie. Behalve buurtbewoners uit alle hoeken en gaten van de wereldbol doet ook De Brede School mee, waarin een openbare, een islamitische en een levensbeschouwelijke kleuterschool samenkomen. Acteur Thomas de Bres bivakkeerde vele weken tussen de ontwapenende kleuters uit meer dan 100 verschillende culturen van Groep 1 en 2 en merkte dat deze ukkepukken niet alleen de wijze lessen van juf Sheila oppikken, maar zelf ook ware leermeesters kunnen zijn.

Wandelend in groepen van tien, achterop scooters en in een Amerikaanse schoolbus kom je van het ene huis (met een islamitisch geklede christelijke Ghanese ‘dorpskoning’) naar de volgende kerk of verlaten parkeergarage. En alle haltes zijn versierd met verhalen en muziek.

Even schiet een vastgeroest vooroordeel over deze wijk door het hoofd als een auto over de stoep giert en vlak voor de wandelaars tot stilstand komt. Dan stapt de Zambiaans-Nederlandse zangeres Naomi van der Linden uit, schenkt de bezoekers onder het zingen van een zalige bluesy gospel een drankje in en verdwijnt weer. De Bijlmersafari is vier uur feest.