Kommil Foo en Eric van Sauers winnen


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Kommil Foo en Eric van Sauers zijn de winnaars geworden van de VSCD-Cabaretprijzen. Gisteravond werd tijdens het programma De wereld draait door op Nederland 3 de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen, overhandigd aan het Belgische duo Kommil Foo voor het programma Spaak. De Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties reikte de Neerlands Hoop, bestemd voor een cabaretier met een opvallend programma en/of opvallende ontwikkeling, uit aan Eric van Sauers voor het programma Eric van Sauers liegt. Van Sauers liet Kees Torn, de tweede genomineerde, achter zich.
Eric van Sauers, die na een flitsende cabaretstart, enigszins wegzakte met het zoete programma De ware liefde, kwam fel terug met Eric van Sauers liegt. De jury merkt op dat dit keer niet het persoonlijk engagement, maar het maatschappelijk engagement (verdraagzaamheid) centraal stond. ‘Dit in een fascinerende vervreemdende vorm, waardoor je je als toeschouwer soms nauwelijks raad weet met die lieve man die de vreselijkste dingen zegt en van wie je weet dat hij liegt.’
De mix van toneel, cabaret, muziek en mime van Kommil Foo is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse theaters. De jury noemt het tweetal grappig, ontroerend, kritisch en bovenal intelligent.
De VSCD Cabaretprijzen worden jaarlijks uitgereikt en bestaan uit een gegraveerde spiegel en fotoportretten van de bekroonden, gemaakt door Corbino. De foto’s komen te hangen in de Fotoportrettengalerij Cabaretiers in het Amsterdamse theater De Kleine Komedie.