Komproe wordt afgebrand door zijn dochter


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Er blijft niet veel over van Howard Komproe als zijn dochter een boekje over hem open doet. Ze is nu pas vier jaar, maar Komproe laat haar als een volwassen vrouw zien, die het leven van pa genadeloos doorneemt. Een vrijwel naakte, dikke man, veel te veel met zichzelf ingenomen, die het niet voor elkaar heeft gekregen zijn kinderen een behoorlijk gezinsleven te geven. Even eerder heeft Komproe ook al in een talkshow-scène een stevige tik aan zichzelf uitgedeeld.
Misschien faalt Komproe op een aantal terreinen, maar dat geldt zeker niet voor zijn vierde theatershow. In het verleden dwarrelde de komiek een beetje besluiteloos op en neer. Hij banjerde tamelijk dom rond in het Postbank-leeuwenpak en wilde op het podium meer dan een stand up comedian zijn. Maar het lukte hem niet om een hele avond behoorlijk op te bouwen en inhoud te geven. Dat gaat hem nu uitstekend af, en daarvoor hoeft hij zijn stand up-verleden niet af te zweren. Hij weet de huiselijke ongemakken van de Chinese afhaalmaaltijd en stoelgang heel slim tot life-size problemen op te blazen. Daarnaast speelt hij een aantal typetjes die er werkelijk toe doen, zoals de zwarte golfer, die wat al te fanatiek wil integreren en een conciërge op een middelbare school, die het allemaal in de smiezen heeft.
De vorige keer kregen we een hoop zoetsappig gedoe over zijn (pasgeboren) tweeling. Nu worden zijn kinderen op een veel interessantere manier ingezet. Als object van oprechte liefde, instrument van verwarring en als beul. Daar heb je lef en niveau voor nodig. Komproe blijkt het allebei te hebben.
Howard 4t 1&Ander door Howard Komproe, supervisie: Pieter Bouwman. De Kleine Komedie Amsterdam 24 januari. Tournee. www.watdoethoward.nu