Mooie ode aan vroeg gestorven Halsema


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Frans Halsema: Springlevend.
****
Een half jaar na het verschijnen van de dubbel-cd Springlevend van Frans Halsema is nu de gelijknamige dvd uitgekomen. Het lijkt wat overbodig om daar nu ook weer aandacht aan te besteden, maar de dubbel-dvd bevat zoveel aantrekkelijk beeldmateriaal dat ook de kopers van de cd genoeg reden hebben om deze tweede propvolle Springlevend aan te schaffen. Slechts een paar titels (zoals Vluchten kan niet meer met Jenny Arean en Zondagmiddag Buitenveldert) zijn gedubbeld, maar daar zijn andere opnamen van gebruikt.
De samenstellers hebben dit keer ruim oog gehad voor de samenwerking van Halsema met andere kleinkunstenaars in de jaren zestig en zeventig, zoals zijn echtgenote Anke Cordess, Marjan Berk en Eric Herfst, de grote man van cabaretgroep Lurelei. Met Gerard Cox vormde Halsema een sterk koppel, eerst samen met Adèle Bloemendaal in Met blijdschap geven wij kennis, en vervolgens in een aantal duo-programma’s, waar ze melige, onbekommerde lol (de parodieën op de radiospelletjes) en warme romantiek wisten te combineren. Van hun show Wat je zegt…dat ben je zelf (1975) is ruim drie kwartier te zien.
Ook al in de jaren zestig en zeventig was veel cabaret op tv te zien. Zo presenteerde cabaretpromotor Wim Ibo in het VPRO-programma Mens durf te leven een mooi overzicht van het betere werk. Over het algemeen stijfjes in beeld gebracht, maar daardoor gaat geen woord of noot verloren. De meeste liedjes (vooral met teksten van Annie Schmidt en Michel van der Plas), die draaien om eeuwige zaken als bekrompenheid en angst, zijn inderdaad nog springlevend.