Nieuwe cd’s van Raymond van het Groenewoud en JW Roy


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Raymond van het Groenewoud: Omdat ik van je hou. EMI
***
Het repertoire van Raymond van het Groenewoud is ruwweg te verdelen in vier categorieën: de meeslepende nummer vol hartenpijn en pathos (Je veux de l’amour), de frivole, luchtige liedjes met onverwacht scherpe randjes (Twee meisjes, door Vlamingen gekozen tot het beste Belgische nummer aller tijden), maatschappijkritische liedjes (Weg met Amerika), en de stevige recht-toe-recht-aan rocknummers (Waar ik niet tegen kan).
Vic van de Reijt heeft ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de zanger een driedubbele cd-box samengesteld met een liedje voor elk jaar. Alle genres zijn goed vertegenwoordigd, maar voor de echte fan is er slechts één nieuwtje: het zalig platte Opblaaspop: Ze ruikt niet zo lekker, maar ze doet haar job.
Met zijn twee Amsterdamse ouders en België als geboorteland kan Van het Groenewoud zich opwerpen als de Keuringsdienst der twee landen. Voor beide landen is er liefde, maar ook een stevige dosis cynische kritiek. In Total loss en Ik hou van Hollanders moet het ‘land van de paaltjes’ het ontgelden: Ze hebben gelijk/Ze lopen rood aan/Ze hebben gelijk/Daar komt het op aan.
Van de Reijt, die als uitgever Van het Groenewoud al een deel in de liedtekst-reeks Pluche gunde, geldt als een onvoorwaardelijke fan. Een iets meer kritische samensteller zou genoeg hebben gehad aan één of hooguit twee cd’s, want vooral de simpele rocknummers komen live in een dampende, stampende zaal veel beter tot hun recht dan in de huiskamer.

JW Roy: Weet het zeker. Munich Records.
***
Het is altijd even wennen als een Nederlandse artiest zich helemaal overgeeft aan Americana, maar bij JW Roy klinkt het oprecht en aangenaam. Weet het zeker is een plezier gitaaralbum, waarop hij in de richting neigt van Tim Hardin en Jim Croce. JW Roy maakt muziek waarin de weidsheid van het platteland een mooie stadse glans krijgt. Met sterke melancholieke teksten.