Nieuwe opnamen van Drs. P ontdekt


Geplaatst in Theaterreportages/interviews op .

drs_pToen enkele vrienden van Heinz Polzer/Drs. P zijn huis na zijn dood in de zomer van 2015 proef_single_drsp-hoesopruimden stuitten ze op vele dozen met cassettebandjes en gebrande cd’s. Tot de schatten die men aantrof behoorden opnames van 31liedjes die Drs. P begin jaren zeventig heeft gezongen in het radioprogramma Poptater. Wekelijks kreeg hij uiteenlopende onderwerpen op voor een liedje, zoals de Elfstedentocht, de veerpont of een café in Sneek. De meeste van die nummers zijn later in de studio opnieuw opgenomen en staan op de lp’s Zingt allen mee met Drs. P en Over Land en Zee met Drs. P. Twaalf nummers hebben de lp niet gehaald, maar zijn vergelijkbaar van kwaliteit en zijn nu door Maarten Eilander van het Theater Instituut opgeknapt. Vanavond wordt tijdens Een flitsende soiree rondom Drs. P in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord de dubbel-cd Drs. P retrouvé gepresenteerd, met daarop de radioversie van die 31 liedjes, waaronder de 12 onbekende nummers met titels als Bingo-bridge, Vissen en Paria. In een van de nummers bekritiseert Drs. P de gemakzucht om aan het eind van het jaar voor de hand liggende goede voornemens te doen. Probeer ook eens wat minder gebruikelijke zaken te laten in het nieuwe jaar, zoals:

Het onvriendelijk praten tegen luchtacrobaten

Het joelen en spotten in heilige grotten

Het proesten en gillen om types bacillen

Het stichten van brand in een straatcollectant of een zeepfabrikant

Het laten verhongeren van werkende jongeren

Het hanteren van zwaarden op een aantal bejaarden

Het schieten met kogels op gebrekkige vogels

En het kerven in vlees van een Senegalees

De avond wordt georganiseerd door de Stichting Heen en Weer, die na de dood van Drs. P is opgericht. Tot op hoge leeftijd kwam Drs. P een paar keer langs bij Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar om een praatje te maken met Vic van de Reijt. Door de verkoop van 20.000 exemplaren van de liedtekstbundel Tante Constance en Tante Mathilde in de chique Pluche-reeks was Drs. P bevriend geraakt met Van de Reijt. Veel andere vrienden waren er niet overgebleven, aangezien mevrouw Polzer haar echtgenoot wat al te overdreven voor de gevaren van de buitenwereld wilde beschermen. Die oude vrienden, zoals Ivo de Wijs, verenigd in het P-Comité, kwamen weer in beeld toen Polzer zijn laatste drie jaren sleet in een verzorgingshuis en verpleeghuis. Die vrienden namen hem elke dag even mee naar het terras voor een glas wijn of een Duvel.

Na zijn dood bleek dat Drs. P de opbrengsten van zijn auteursrechten had nagelaten aan Van de Reijt. Die heeft de auteursrechten één nacht bezeten. De volgende dag besloot hij dat het veel leuker was om samen met de vrienden van het P-Comité dat geld te stoppen in een stichting met als doel het plezier van Drs. P door te geven aan een nieuwe generatie. De Poptater-cd is het eerste initiatief van Heen en Weer. In november volgt een 45- toerenplaatje met een Engelstalig Sinterklaas- en Kerstnummer:

A Christmas dinner, as you may have heard

Is likely to resolve around a bird

Now the species may vary

But it’s never a canary

And a parrot would be equally absurd

De teksten van deze twee nummers stonden al wel in de bundel Lyriana met gedichten en liedjes in het Engels, Frans en Duits. Maar tot men in de P-dozen had gekeken wist men niet dat hij ze ook had opgenomen.

Patrick van den Hanenberg

Flitsende Soiree rondom Drs. P in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord, met medewerking van o.a. Het Zeedijkkoor, Ivo de Wijs, Fay Lovsky en Jan De Smet.