Voor Anne Neuteboom is een hele avond (nog) te lang


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant
foto: Marcel Kollen

foto: Marcel Kollen

Weg door Anne Neuteboom, regie: Hanneke Braam, Theater Bellevue Amsterdam 28 oktober 2016. Tournee tot eind april.

***

Anne Neuteboom is een millennial, zij behoort tot de generatie die is geboren tussen 1982 en 2001. Volgens de gangbare opvatting onder de naoorlogse babyboomers is dat een verzameling van slecht opgeleide, overgevoelige, dyslectische losers zonder idealen. Anne Neuteboom geeft toe dat het VWO voor haar te hoog gegrepen was. Het verschil tussen d en t en dt boeit haar niet, en aangezien ook een rekentoets bij een lagere opleiding voor haar een brug te ver was, heeft ze maar een theateropleiding gevolgd. Theater is geen vetpot, dus verdient ze wat bij als slager in de supermarkt.

Op de finaleavond van Cameretten 2015 maakte ze zich een half uurtje kwaad over dat onterechte negatieve beeld. Ze is vooral boos omdat haar generatie in een kwaad daglicht wordt gesteld door oudere mensen die tegen jongeren vaak ronduit onbeschoft zijn. Zij geeft daar een aantal sterke voorbeelden van uit haar leven als supermarktslager. Ook de tienergeneratie onder haar krijgt een veeg uit de pan, omdat die meisjes alleen maar met uiterlijkheden bezig zijn.

Dat was een geweldig half uurtje op Cameretten, en Neuteboom was dan ook de terechte winnaar. Haar finale-optreden is nu opgerekt tot vijf kwartier en dat heeft haar act er niet beter op gemaakt. Terwijl een woede-uitbarsting van een half uur hard kan aankomen, is een kwade explosie van vijf kwartier, waarin nog meer voorbeelden van onaardig gedrag van ouderen worden opgesomd een zwaktebod. Sterker nog, dan begint het verhaal te irriteren.

Neuteboom is een groot talent. Haar felheid en de manier waarop ze haar lijf durft te gebruiken beloven nog een hoop moois voor de toekomst, maar dan zal ze wel wat andere vaatjes moeten vinden waaruit ze kan tappen.