Ontregelen is het codewoord bij Goedemondt


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Het is maar goed dat dolfijnen aan groepsverkrachting doen, anders zou het ze nooit gelukt zijn om de toetsenist wakker te maken en zouden we nu nog steeds naar die ene esoterische toon van de cd Angels of the Sea moeten luisteren.
Dit lijkt volstrekte onzin, maar na de anderhalf uur durende verbale waterval van Ronald Goedemondt (35) komt de grootst mogelijke kolder volkomen logisch over, en is twee en twee al lang geen vier meer.
Zijn vorige programma Dedication nam al elke twijfel weg over zijn talent. Binnen de lijntjes bevestigt zijn status: Goedemondt is heel groot.
Als één titel de lading van een cabaretprogramma niet dekt dan is het wel Binnen de lijntjes. Goedemondt maakt er een goede gewoonte van om alle regels van orde en netheid met voeten te treden en met bemodderde laarzen het schrikdraadhek omver te trappen en vrolijk brutaal door het veld van de anarchie te schoffelen.
Zijn taalgebruik en snelheid horen bij deze tijd, maar in zijn hang naar waanzin en afkeer van politieke statements neigt Goedemondt erg naar Toon Hermans. Ja, hij weet wel dat ze op dit moment met een of andere ‘optocht in Libië’ bezig zijn, en hij laat ook nog even Wilders aan het woord (die hij zo schitterend in de Gedoog, Hoop en Liefde-show op 31 december nadeed), maar de waan van de dag boeit hem niet echt. En net als Hermans maakt hij vaak gebruik van de nastoot: als de lach al door de zaal rolt nog even een kleine toevoeging, een miniscule ‘lekker puh’ op niveau.
Kende Dedication nog een bescheiden decor (de verlepte kamerplanten, symbool voor het vertrek van zijn vriendin), Binnen de lijntjes heeft de ware stand up-kaalheid: kruk, flesje water en handmicrofoon, en na anderhalf uur is het pats-boem afgelopen, alsof er een wekker in zijn hoofd afgaat.
Als je alle scherven van de voorstelling bij elkaar legt, zou je kunnen zeggen dat het over conformisme gaat, of eigenlijk de gezonde strijd tegen de eenvormigheid en gezag. Ontregelen is het codewoord bij Goedemondt. De koopavond zou een stuk spannender worden met een actieve sluipschutter op het dak.
Goedemondt mept zijn gedachten in het rond als squashballetjes in een hele kleine ruimte. En alles met een uitgestreken smoel alsof hij het boodschappenlijstje in de supermarkt aan het doornemen is. Je weet van genot niet waar je het zoeken moet. ‘Ik functioneer voor geen meter,’ roept Goedemondt. Gelukkig maar.

****
Binnen de lijntjes door Ronald Goedemondt, regieadviezen: Martijn Bouwman, Schouwburg Amstelveen, 24 maart. Tournee