Australische circusgroep Circa haalt het kinderspel naar het theater


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

Hinkelen, touwtje springen en de bal naar elkaar overgooien hebben de geur van het vriendelijke straatspel uit de tijd dat de auto’s het plezier nog niet vergalden. De zeven Autralische dansers/acrobaten van de groep Circa halen deze beelden terug, met dien verstande dat de hinkelbaan, het touwtje en de bal van menselijk vlees en bloed zijn.
De eerste tien minuten knallen de dansers op een nerveus pompende beat door- en overelkaar heen. Het is adellijk gooi- en smijtwerk. Ze bewegen alsof er 1000 Volt door hun lichaam wordt gejaagd. Lijven worden opgevouwen en weggeslingerd. Vervolgens gebruiken de evenwichtskunstenaars elkaar in super slow motion als trap.
Ondanks de vliegende acrobatiek komt Circa als een zeer aards gezelschap over. Ze zouden een topattractie in Cirque du Soleil kunnen zijn, maar distantiëren zich duidelijk van de bombast en het gladde pompeuze, waar het Canadeze circus zich steeds meer aan overgeeft. Geen rookmachines, en goddank geen zwevende new age muziek. De vier mannen dragen broeken die uit de Zeeman-schappen lijken te komen en de drie vrouwen nauw gesloten badpakken zonder een glittertje of een franje. Het enige ‘chique’ zijn de fel rode naaldhakken van een van de vrouwen waarmee ze kinky over het ontblote lijf van haar partner paradeert.
De groepsstukken vormen een bruisende bewegingskakofonie, de solostukken zijn meestal subtiel en introvert. Zoals de man die het rekken en strekken van het lichaam een nieuwe invulling geeft. De ene arm wordt langer dan de andere en de nek lijkt na enig rekwerk van een giraffe. De ogenschijnlijk simpele vingeracrobatiek van de volgende is pure oosterse kalligrafie.
Het programma waarmee Circa een maand door Nederland toert, is samengesteld uit de eerste drie shows van de groep, waaronder 61 Circus Acts in 60 Minutes. In Australië zijn ze inmiddels tot culthoogte gegroeid, in Groot Brittannië (Fringe programma in Edinburgh) hebben ze het publiek met hun tintelende show ook aan hun voeten gekregen.
Door een gebrekkige publiciteitsmachine moesten de eerste twee voorstellingen in Amsterdam worden afgelast. Zelfs na het samenvoegen van het publiek van de drie geplande avonden in Amsterdam was de zaal slechts matig bezet. Als alle liefhebbers van explosieve (straat)dans en het vernieuwde circus op de hoogte zijn van deze voorstelling en je haalt er ook nog de medisch/biologisch geïnteresseerden bij, die willen weten wat voor krankzinnigs je allemaal met het menselijk lichaam kan uitvoeren, dan barsten de zalen uit hun voegen. En terecht.

****
Circa, DeLaMar Amsterdam 31 maart. Tournee tot 8 mei