Veldhuis en Kemper kabbelen clichématig door de avond


Geplaatst in Theaterrecensies op . Gepubliceerd in: de Volkskrant

‘The fastest way to happiness is to avoid unhappiness.’ Zo simpel is het volgens Guru Tandoori, die wordt geciteerd door Veldhuis & Kemper in hun nieuwe programma Dan maar niet gelukkig. Maar in de praktijk blijkt het najagen van het geluk een inspannende dagtaak. Er gaat zoveel energie in zitten dat het ongeluk toch overwint. Zoveel gelukzoekers aan de depressiva, zoveel gesleutel aan de ziel door psychiaters en alternatieve healers. Gelukkig zijn is een plicht geworden, en van dit soort zware verplichtingen komt alleen maar ellende.
De Franse filosoof Pascal Bruckner, schrijver van het boek Gij zult gelukkig zijn, vertelde het vorige week in deze krant. Cabaretière Lenette van Dongen heeft het in haar huidige programma Hoogseizoen over ‘blijdwang’, en ook Veldhuis & Kemper hebben het thema opgepikt.
Aan het begin van de avond schreeuwen zij het uit: Wij zijn gelukkig. De twee vrienden hebben afgesproken in hun oude stamkroeg, die tot hun schrik verbouwd is tot een gladde Wine Cellar. Al snel blijkt hun geluk alleen uit woorden te bestaan. De ene heeft een te dik en niet zo snugger kind, dat hem slapeloze nachten bezorgt en de relatie van de tweede is niet meer dan een onverschillige gedoogsituatie. Voor de laatste komt er nog bij dat hij wacht op de uitslag van een kankeronderzoek.
In hun vorige programma ‘We moeten praten’ wisten ze van een niet al te origineel onderwerp (slappe mannen die het afleggen tegen hun vrouwen) een buitengewoon fel en grappig verhaal te maken. Daar slagen ze dit keer niet in. Op een paar gevatte oneliners en een paar sterke stukken na, zoals een verhitte discussie met de spraakcomputer van het ziekenhuis, kabbelen Veldhuis en Kemper clichématig door de avond.
Gelukkig zijn er nog de liedjes. Dat zijn geen rusttussendoortjes, maar zij vormen een belangrijke peiler die het programma nog enigszins overeind houden. Dat komt niet alleen door de soepel gestroomlijnde melodieën en zinnige teksten, maar ook door de geweldige begeleiders. Met name jazz/pop-bassiste Phaedra Kwant houdt de spanning erin.
Met een paar fragmenten uit Dan maar niet gelukkig zouden Veldhuis & Kemper een prima pauze-act kunnen zijn op de Dag van de Filosofie, eind van deze maand in Tilburg (Pascal Bruckner is een van de sprekers), met als thema Lust & Het Goede Leven. Maar avondvullend word je van dit programma niet gelukkig.

**
Veldhuis & Kemper met Dan maar niet gelukkig, regie: Geert Lageveen, dramaturgie: André Veltkamp, Stadsschouwburg Haarlem, 1 april. Tournee.