OP ZOEK IN NEW YORK


Geplaatst in Blog op .

Gewone mensen in een ongewone stad.201505_poster_ordinary-days_420x594mm_v21-680x380

Twee mannen en twee vrouwen aan beide zijden van de 30 zijn in New York op zoek naar een plek in de kunstenaarswereld, een pluim van de literatuurprofessor en de liefde. Gewone mensen dus op zoek naar erkenning en warmte.

Dit simpele gegeven is heel intrigerend uitgewerkt door de Amerikaanse schrijver/componist Adam Gwon in Ordinary Days. De kleine kamermusical heeft het in 2008 off-Broadway door Roundabout Theatre Company heel aardig gedaan en is door diverse gezelschappen met een fijne neus in onder meer Australië en Barcelona opgepikt. Vorig jaar was de voorstelling al in Amsterdam te zien, maar wordt nu zoals dat heet…, wegens succes geprolongeerd.

Vooral Patricia van Haastdrecht als de enigszins neurotische literatuurstudent Deb maakt grote indruk met haar onbevangen speelstijl en stevige stem. Zij heeft ook de meest dankbare rol. Claire – gespeeld door Julia Berendse met een stem die niet altijd even prettig van ver achteruit haar keel lijkt te komen – is een wat nuffige, ontevreden dame die haar vriend, die net bij haar is ingetrokken geen millimeter ruimte gunt. Wesley de Ridder is de meest innemende zoeker van het gezelschap. Hij komt ook met de nuchtere slotfilosofie, waarin New York wat kleiner wordt gemaakt: Laat de grote gebouwen het zicht op je dromen niet verstoren.

De spelers hebben genoeg aan wat wanddoeken met de skyline van New York om de breedheid van de stad op te roepen: de drukte van de straat en de rust van het Metropolitan Museum. Het publiek omringt de spelers aan alle kanten, wat een dramatische arena oplevert, waarin het kwartet het gevecht aangaat. Intiemer kun je het bijna niet bedenken.

De absolute spil van het stuk is pianist Alan Evans die in deze doorgecomponeerde musical geen seconde rust krijgt. Hij zorgt ervoor dat de hoekige muziek met onverwachte buigingen in alle richtingen, toch melodieus blijft.

Het is natuurlijk aan te bevelen om de show live te zien. Dat is in Amsterdam nog mogelijk tot en met 19 april. En ben je te laat, dan is op youtube een versie te zien van de Vero Voce School of Performing Arts in St. Charles, Illinois.

https://www.youtube.com/watch?v=u4Q0uwjGp30

Patrick van den Hanenberg

Ordinary Days door De Brug Musicaltheater, muziek en tekst: Adam Gwon, muzikale leiding: Alan Evans, regie: Steven Moonen. Gezien in De Doelenzaal Amsterdam, 12 april 2016